Tàrrega imparteix mitjançant l’Arxiu Comarcal de l’Urgell (ACUR) un ampli programa de cursos i tallers sobre història, cultura i ciències socials. Són una desena d’activitats que s’aniran succeint durant el present any, adreçades tant a investigadors com a persones interessades en el patrimoni documental, els arxius i la memòria. Les propostes ajuden també a divulgar la tasca de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell a l’hora de custodiar documents i promoure la recerca històrica. Actualment ja és en marxa un curs de cal·ligrafia, de la romànica catalana a la gòtica, que ha esdevingut un èxit de convocatòria. L’alumnat rep una visió àmplia de les diferents escriptures històriques i com han evolucionat en el temps, a càrrec de la docent Laia Soler.
Properament, a partir del 22 de març, es desenvoluparà un nou curs d’introducció al llatí clàssic a càrrec de Víctor Sabaté, investigador de la secció de Filologia Llatina i Lingüística Indoeuropea de la UB. El dissabte 27 d’abril arribarà el torn d’un taller d’enquadernació amb Núria Vila, diplomada en Conservació i Restauració de Document Gràfic. Després de l’estiu, el 21 de setembre, s’iniciarà un curs de cal·ligrafia i decoració visigòtica per part de Keith Adams, professor de l’Escola de Disseny i Art Eina de la UAB. D’altra banda, les persones que vulguin organitzar eficaçment les seves fotografies a l’ordinador podran participar a partir del 4 de novembre al curs de David Iglesias, tècnic d’arxius del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Ajuntament de Girona.
“Petit gran arxiu”
En paral·lel, l’ACUR també té a punt per aquest 2019 un cicle d’activitats creatives pensades per als infants. Es tracta del programa “Petit gran arxiu”, que inclou tallers d’estampació, enquadernació, creació d’imatges en 3D o personatges de còmic històric. Són propostes formatives de caràcter familiar. La cita més propera en el temps serà el diumenge 24 de març, quan s’impartirà un taller de disseny de cartells. Fruit d’aquesta experiència, es crearà conjuntament el cartell que il·lustrarà l’exposició de l’ACUR titulada “Del primer cafè modern a la societat cultural l’Ateneu. Els centres recreatius i de sociabilitat a Tàrrega (1837-1936)”.
Col·laboració entre l’ACUR i l’Ajuntament de Tàrrega
L’Arxiu Comarcal de l’Urgell és un equipament públic que forma part de la Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC) de la Generalitat de Catalunya i rep també el suport de l’Ajuntament de Tàrrega. Fruit d’aquesta col·laboració, l’ACUR desenvolupa durant l’any diverses activitats de divulgació i recerca de forma conjunta amb el Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega i la Regidoria de Cultura.