Manuel de Pedrolo
El local social de l’Ateneu de Tàrrega ha acollit aquesta tarda la presentació del llibre 'Visita a la senyora Soler', amb edició i pròleg d’Anna Maria Villalonga, una de les "novel·les perdudes" de Manuel de Pedrolo, que s'ha mantingut inèdita fins ara. Es tracta de la primera presentació pública que es fa del llibre.
'Visita a la senyora Soler' és una novel·la inèdita de Pedrolo que va escriure a Tàrrega l'estiu de 1959. L'editorial Aymà la va presentar a la censura uns quants anys després, el 3 de maig de 1971, i aquesta va prohibir publicar-la.
La novel·la de Pedrolo va arribar a Fonoll a través de la Càtedra Màrius Torres de Lleida, amb qui col·laboren. La Càtedra s'ha dedicat a digitalitzar tot el fons de la censura de Pedrolo i van descobrir que hi havia l'original de 'Visita a la senyora Soler'. Fonoll va valorar l'obra i van parlar-ho amb la família i la filla de Manuel de Pedrolo, Adelais de Pedrolo.
En aquesta novel·la es mostra un Pedrolo que situa en el mateix pla de l'home que la dona, parla obertament de la sexualitat femenina, de la reivindicació dels cossos, del gaudi i del plaer, fet que va fer que la censura de l’època el silenciés i prohibís la seva publicació.
La presentació ha comptat amb la intervenció d’Anna Maria Villalonga, qui ha tingut cura de l’edició i n’ha redactat el pròleg; Josep Gelonch, editor de Fonoll; Alba Pijuan Vallverdú, alcaldessa de Tàrrega; i Carlos Vílchez, Regidor de Cultura. Entre el nombrós públic assistent també hi havia la filla de Manuel de Pedrolo, Adelais de Pedrolo.
L’alcaldessa de Tàrrega, experta en la tasca traductora de Pedrolo, ha destacat el fet que Tàrrega hagi acollit la presentació d’una obra escrita a la nostra ciutat 63 anys endarrere, “un text molt avançat als seus temps i que res tenia a veure amb la societat de l’època”.
També s’ha pronunciat en aquest sentit el regidor de Cultura, per a qui esdeveniments com aquest “posen Tàrrega al mapa cultural català”.
La filla de l’escriptor ha explicat que hi ha una altre novel·la més de Pedrolo considerada "perduda”: 'Els còdols trenquen l'aigua', que va ser destruïda pel mateix Pedrolo i mai va ser recuperada de l'Arxiu de la Censura.