Cultura
La programació arrencarà aquest dissabte 21 de gener amb el doble concert que oferiran Edu Escaño i Quimi Portet · L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell, Julieta, Roger Gutiérrez amb Rita Payés i La Terrasseta de Preixens amb l’Escola Municipal de Música en un concert commemoratiu del Paupaterres són alguns dels noms destacats del cartell · La Regidoria de Cultura renova la col·laboració amb el Festival Barnasants i programa una actuació de la cantautora mallorquina Maria Jaume
Tàrrega ja té a punt una nova edició del Tàrrega Sona, cicle d’espectacles musicals en què hi seran representats un ampli ventall de gèneres com el jazz, el pop-rock, la cançó d’autor o la música de cambra. És una programació heterogènia, transversal i amb una destacada presència d’artistes del territori amb què la Regidoria de Cultura oferirà fins al proper mes de maig una desena de concerts (alguns amb doble proposta) per a paladars ben diversos. Integren el cartell Edu Escaño, Quimi Portet, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell, Maria Jaume, Selva Nua, Julieta, Roger Gutiérrez Quintet, Cia. Pels Més Menuts, Momi Maiga, el duet format per Miliu Calabuch i Diego Cortés i La Terrasseta de Preixens, que en aquesta ocasió actuarà acompanyada d’alumnes de l’Escola Municipal de Música de Tàrrega.
Després de l’èxit de la primera edició, el Tàrrega Sona renova la seva col·laboració amb el festival Barnasants, el projecte cultural de referència de la cançó d’autor als Països Catalans. Així, la capital de l’Urgell tornarà a acollir l’únic concert del certamen a les comarques de Lleida. Es tracta del recital que oferirà la cantautora mallorquina Maria Jaume el 12 de febrer. La programació del cicle arrencarà aquest dissabte 21 de gener (21:30h · Teatre Ateneu) amb el doble concert que oferiran el cantautor targarí Edu Escaño, que estrenarà el seu segon àlbum, i el veterà Quimi Portet, ex-integrant d’El Último de la Fila que repassarà el seus grans èxits en solitari.
En aquesta ocasió, els concerts se celebraran als escenaris del Teatre Ateneu, l’Espai MerCAT, la plaça de Sant Antoni i el Museu Trepat. La Regidoria de Cultura continua oferint uns preus molt populars que oscil·len entre els 5 i els 10 euros. Les entrades per a tots els concerts es podran adquirir a partir de demà dimecres 18 de gener mitjançant el web www.culturatarrega.cat i La Botiga del Museu (carrer Major, 11). El regidor de Cultura, Carlos Vílchez, subratlla que "el cicle Tàrrega Sona d'enguany teixeix diverses complicitats: amb els festivals Paupaterres i Barnasants, amb les diades del 8-M (Dia Internacional de la Dona Treballadora) i el 8-A (Dia Internacional del Poble Gitano) i amb músics targarins, catalans i internacionals".
Aquesta és la programació:
EDU ESCAÑO (blues – rock funk) · QUIMI PORTET (cantautor) · El cicle s’obrirà el dissabte 21 de gener (21.30h) amb l’actuació d’Edu Escaño. Guitarrista autodidacta, el targarí és amant del blues i la música d’arrel americana. El seu repertori traspua aquestes influències, tal i com ja es va fer palès durant les seves aventures anteriors en diverses agrupacions (Perifèrics, Forty Miles) i, posteriorment, en el seu primer treball com a solista, ’Catàleg d’homínids dispersos’ (2019). Ara estrena el seu segon àlbum, ‘Quin merder!’. De to irònic i mala bava, el títol parla de l’emergència climàtica i el medi ambient. És, per tant, un nou grapat de cançons per escoltar, riure una mica i reflexionar sobre la necessitat de reaccionar. Edu Escaño va camí de convertir-se així en un sòlid exponent del blues i rock genuí amb accent lleidatà. El músic compareixerà acompanyat per Josep Maria Virgili (baix), Ramon Macià (piano), Sisco Ayala (bateria) i altres col·laboradors. Tot seguit (23h) prendrà el relleu dalt l’escenari Quimi Portet, que acumula una brillant carrera en solitari després del seu pas per conegudes bandes com Los Burros, Los Rápidos i El Último de la Fila. El cantautor de Vic oferirà a Tàrrega un recital basat en els temes que integren el primer disc en directe de la seva carrera, ‘Si plou, ho farem al pavelló (Live in Cincinnati)’, publicat a finals del 2020. L’àlbum és un recopilatori que plasma a la perfecció l’univers creatiu i sonor d’una veu única del pop-rock en català. ’Homes i dones del cap dret’, ’Tinc una bèstia dintre meu’ o ’La Rambla’ són alguns dels èxits que no faltaran en aquest repàs en viu d’un cançoner emblemàtic. Completaran el combo Jordi Busquets (veu i guitarra), Ángel Celada (bateria) i Antonio Fidel (baix). Preu: 10 euros.
ORQUESTRA SIMFÒNICA JULIÀ CARBONELL DE LES TERRES DE LLEIDA - OJC (clàssica) · Tornarà a visitar la nostra ciutat el diumenge 29 de gener (18h · Teatre Ateneu). Aquesta vegada amb un programa molt popular que farà les delícies del públic assistent. Sota el títol ‘Ballant amb Txaikovski’ aplega composicions tan conegudes com ‘El llac dels cignes’ i ‘El trencanous’. Promoguda per la Fundació Julià Carbonell l’any 2002, actua com a eina cultural al servei de tot el territori i amb un objectiu ben clar: facilitar l’accés a la música simfònica i de cambra a tots els ciutadans sense excepció. Així doncs l’orquestra que dirigeix Alfons Reverté, sense deixar mai de banda un gran rigor i exigència artística, s’ha desplaçat des dels seus inicis de manera habitual per diversos punts del territori amb la finalitat d’acostar la seva programació de concerts a tothom de manera continuada. A part d’aquest fort compromís i vocació social, l’OJC també s’ha implicat constantment en tota mena de projectes que impulsen i incentiven la creació musical actual i la recerca musicològica, treballant alhora sota la batuta de nombrosos directors convidats de casa nostra i estrangers així com també amb destacats solistes. Preu: 5 euros.
MARIA JAUME (autor) – Concert Barnasants · El diumenge 12 de febrer (18h · Teatre Ateneu) arribarà el torn de la cantautora Mallorquina Maria Jaume, que actuarà a Tàrrega en el marc de la col·laboració endegada l’any passat per l’Ajuntament de Tàrrega amb el Festival Barnasants. Després de la bona acollida del seu àlbum de debut ‘Fins a maig no revisc’, Jaume torna amb noves cançons i nova banda. El disc ‘Voltes i voltes’ la consolida entre les grans lletristes de la nostra escena, alhora que representa el pas cap a una sonoritat més pop. Ens oferirà un concert càlid que contrastarà amb la fredor pròpia del mes de febrer a les nostres terres de Ponent. Produït per Lluís Cabot (Da Souza) i enregistrat per Victor Ayuso (Renaldo & Clara), al nou treball d’aquesta premiada autora s’hi pot reconèixer la proximitat amb cantautores indie contemporànies com l’australiana Julia Jackin o la nord-americana Angel Olsen, sense renunciar, però, a la influència mediterrània. Preu: 5 euros.
SELVA NUA (pop indie) + JULIETA (pop) · El segon doble concert que programa el Tàrrega Sona 2023 tindrà lloc el divendres 10 de març (21:30h · Espai MerCAT). La cita arrencarà amb la formació lleidatana Selva Nua, guanyadors del concurs de talents confinats que organitzaven les Cases de la Música i Estrella Damm. Ningú n’ha sabut res més des d’aleshores fins que ara ens presenten el seu primer àlbum, ‘Momentani’, un disc cuinat a foc lent cridat a a ser una veritable glopada d’aire fresc per la nostra escena musical: sonoritat pop amb influències soul i picades d’ullet a la música lofi, lletres introspectives i evocadores, melodies singulars, diferents i sorprenents, sintetitzadors nostàlgics, guitarres mesurades, línies de baix emblemàtiques i bateries tenaces… amb referents com Alice Phoebe Lou, Men I Trust, Faye Webster o Yellow Days. Prendrà el relleu dalt de l’escenari, una de les artistes més destacades de l’escena pop catalana. Julieta ens delectarà amb els temes del seu darrer mini àlbum ‘Ni llum ni lluna’, on experimenta amb sonoritats variades com l’electrònica, el reggaeton, el pop o l’indie. Julieta va debutar el 2021 i ja ha sonat a les principals ràdios catalanes i ha actuat a festivals com Fanatik Fest, Festival Maleducats, Fred Festival i Magnific Fest interpretant els seus temes, on experimentar amb els sons de llengües diferents. Els seus temes combinen el pop energètic amb lletres d’amor i desamor, i es basen en reflexions sobre la vida quotidiana per parlar de grans assumptes que preocupen la humanitat. Preu: 10 euros.
ROGER GUTIÉRREZ QUINTET FEAT. RITA PAYÉS (jazz) · El jazz serà protagonista el diumenge 19 de març (18h · Teatre Ateneu) de la mà de Roger Gutiérrez Quintet, una formació que neix arrel de la coincidència dels integrants en diversos projectes musicals englobats en l’escena musical catalana. Aquest projecte ofereix una proposta musical molt diversa dins l’estètica del jazz, anant des d’estils més purament jazzístics com el hard bop, on el protagonisme rau en el coneixement del llenguatge, la sonoritat i la interacció, fins a la fusió altres estils com la bossa nova, el bolero, etc. amb jazz, on la veu pren major protagonisme, en aquest cas, interpretada per Rita Payés. Tant el targarí Roger Gutiérrez com Rita Payés són joves promeses del panorama jazzístic català, nascuts el 1989 i 1999 respectivament. S’han format sota el mestratge dels millors professionals i són col·laboradors habituals en multitud d’interessants projectes. En aquesta cita ens oferiran un concert únic, difícil d’oblidar per amants del jazz de les nostres terres. Preu: 5 euros.
CIA. PELS MÉS MENUTS (concert per a nadons) · Tot un clàssic per als seguidors del Tàrrega Son. La Cia. Pels Més Menuts tornarà a visitar-nos el diumenge 26 de març (16:30 i 18h · Teatre Ateneu). En aquesta ocasió, la companyia especialitzada en crear espectacles i concerts per a nadons de fins a 3 anys, presenta ‘Sons per als més menuts’. Sota una atmosfera onírica, rústica, i circense, vol ser una experiència sensorial per als nadons de casa i les seves famílies, amb un format on la proximitat el farà especial, proper i màgic. El repertori musical serà un recorregut per clàssics de Shostakovich, Bach, Debussy, Ravel, Satie… i també peces actuals que faran de banda sonora d’un espai on la poesia sonora i visual es faran realitat. Preu: 5 euros.
MOMI MAIGA (música tradicional africana) · El cicle Tàrrega Sona inclou diversitat de gèneres i estils musicals, també aquells que provenen d’indrets llunyans. És el cas de la proposta programada per al divendres 31 de març (21:30h · Teatre Ateneu). Amb només 25 anys, Momi Maiga destaca com un virtuós del seu instrument, la kora, així com per la seva fluïdesa vocal i com a compositor curiós, amb una sorprenent sensibilitat musical. Immers en el ric patrimoni musical de l’Àfrica occidental, Momi Maiga va créixer a la regió de Casamance, al sud del Senegal. Procedent dels reconeguts músics de la Família Cissokho, Momi va educar-se amb les seves riques tradicions musicals. Als sis anys va començar a tocar la kora, un dels instruments més venerats de la regió. Seguint el llegat històric dels griots, que abasta segles enrere, la seva herència artística el vincula amb una profunda connexió amb les tradicions Mandes i els seus repertoris. En el seu àlbum debut, titulat ‘Nio’, ens presenta un treball on combina jazz ètnic, flamenc i les sonoritats de les seves arrels. Fusiona la kora amb instruments clàssics com el violí i el violoncel, i emprèn un viatge que el condueix a l’inici d’una carrera musical prometedora. Preu: 5 euros.
MILIU CALABUCH i DIEGO CORTÉS (rumba) · El 2022 Tàrrega va aprovar una declaració institucional i organitzà activitats per donar a conèixer les aportacions de la cultura gitana al nostre país i per combatre els prejudicis derivats de l’antigitanisme. En aquest sentit, enguany programa un concert de rumba per commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano el divendres 14 d’abril (21h · Plaça de Sant Antoni) amb Miliu Calabuch i Diego Cortés. Miliu Calabuch, cantant i músic, és hereu artístic i nebot de Pere Pubill Calaf, Peret, segurament l’artista de rumba més conegut, i de l’incansable Moncho, el Gitano del Bolero. Per la seva part, Diego Cortés és fill d’una família amb una llarga tradició flamenca, guitarrista i compositor de rumba i flamenc. Ja als 17 anys, i havent estudiat música, va fer una gira pels Estats Units, on es va deixar influir pel rock, el jazz i el funk. Ha actuat conjuntament amb Albert Pla i amb el grup de flamenc-jazz Kejaleo, entre molts d’altres. El concert que proposa aquest duet es converteix en un tribut i una reivindicació d’un gènere musical genuïnament català i popular, que ret homenatge al llegat dels seus intèrprets més destacats i a alguns dels temes més populars de rumba, tan arrelada al nostre país i a la nostra ciutat, gràcies als Pubill, Carlitos Miñarro o La Terrasseta de Preixens. Preu: Gratuït.
LA TERRASSETA DE PREIXENS AMB L’ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA DE TÀRREGA (rumba) · La capital de l’Urgell clourà el Tàrrega Sona 2023 el dissabte 20 de maig (20:30h · Museu Trepat) amb un concert ben especial de la formació targarina La Terrasseta de Preixens, que en aquesta ocasió compartirà escenari amb músics de l’Escola Municipal de Música. La Terrasseta de Preixens és una de les formacions més consolidades del panorama musical de Ponent, compta amb cinc treballs discogràfics i ha actuat en els principals escenaris i festivals del territori. En aquesta ocasió i per celebrar els 25 anys del Festival Paupaterres, l’associació organitzadora del festival ha proposat al grup ponentí preparar un concert ben especial: repassar els seus temes més populars amb la col·laboració dels alumnes de vent de l’Escola Municipal de Música de Tàrrega. Un concert únic i singular per celebrar l’efemèride del festival de la capital de l’Urgell. Preu: 5 euros.
Tàrrega ja té a punt una nova edició del Tàrrega Sona, cicle d’espectacles musicals en què hi seran representats un ampli ventall de gèneres com el jazz, el pop-rock, la cançó d’autor o la música de cambra. És una programació heterogènia, transversal i amb una destacada presència d’artistes del territori amb què la Regidoria de Cultura oferirà fins al proper mes de maig una desena de concerts (alguns amb doble proposta) per a paladars ben diversos. Integren el cartell Edu Escaño, Quimi Portet, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell, Maria Jaume, Selva Nua, Julieta, Roger Gutiérrez Quintet, Cia. Pels Més Menuts, Momi Maiga, el duet format per Miliu Calabuch i Diego Cortés i La Terrasseta de Preixens, que en aquesta ocasió actuarà acompanyada d’alumnes de l’Escola Municipal de Música de Tàrrega.
Després de l’èxit de la primera edició, el Tàrrega Sona renova la seva col·laboració amb el festival Barnasants, el projecte cultural de referència de la cançó d’autor als Països Catalans. Així, la capital de l’Urgell tornarà a acollir l’únic concert del certamen a les comarques de Lleida. Es tracta del recital que oferirà la cantautora mallorquina Maria Jaume el 12 de febrer. La programació del cicle arrencarà aquest dissabte 21 de gener (21:30h · Teatre Ateneu) amb el doble concert que oferiran el cantautor targarí Edu Escaño, que estrenarà el seu segon àlbum, i el veterà Quimi Portet, ex-integrant d’El Último de la Fila que repassarà el seus grans èxits en solitari.
En aquesta ocasió, els concerts se celebraran als escenaris del Teatre Ateneu, l’Espai MerCAT, la plaça de Sant Antoni i el Museu Trepat. La Regidoria de Cultura continua oferint uns preus molt populars que oscil·len entre els 5 i els 10 euros. Les entrades per a tots els concerts es podran adquirir a partir de demà dimecres 18 de gener mitjançant el web www.culturatarrega.cat i La Botiga del Museu (carrer Major, 11). El regidor de Cultura, Carlos Vílchez, subratlla que "el cicle Tàrrega Sona d'enguany teixeix diverses complicitats: amb els festivals Paupaterres i Barnasants, amb les diades del 8-M (Dia Internacional de la Dona Treballadora) i el 8-A (Dia Internacional del Poble Gitano) i amb músics targarins, catalans i internacionals".
Aquesta és la programació:
EDU ESCAÑO (blues – rock funk) · QUIMI PORTET (cantautor) · El cicle s’obrirà el dissabte 21 de gener (21.30h) amb l’actuació d’Edu Escaño. Guitarrista autodidacta, el targarí és amant del blues i la música d’arrel americana. El seu repertori traspua aquestes influències, tal i com ja es va fer palès durant les seves aventures anteriors en diverses agrupacions (Perifèrics, Forty Miles) i, posteriorment, en el seu primer treball com a solista, ’Catàleg d’homínids dispersos’ (2019). Ara estrena el seu segon àlbum, ‘Quin merder!’. De to irònic i mala bava, el títol parla de l’emergència climàtica i el medi ambient. És, per tant, un nou grapat de cançons per escoltar, riure una mica i reflexionar sobre la necessitat de reaccionar. Edu Escaño va camí de convertir-se així en un sòlid exponent del blues i rock genuí amb accent lleidatà. El músic compareixerà acompanyat per Josep Maria Virgili (baix), Ramon Macià (piano), Sisco Ayala (bateria) i altres col·laboradors. Tot seguit (23h) prendrà el relleu dalt l’escenari Quimi Portet, que acumula una brillant carrera en solitari després del seu pas per conegudes bandes com Los Burros, Los Rápidos i El Último de la Fila. El cantautor de Vic oferirà a Tàrrega un recital basat en els temes que integren el primer disc en directe de la seva carrera, ‘Si plou, ho farem al pavelló (Live in Cincinnati)’, publicat a finals del 2020. L’àlbum és un recopilatori que plasma a la perfecció l’univers creatiu i sonor d’una veu única del pop-rock en català. ’Homes i dones del cap dret’, ’Tinc una bèstia dintre meu’ o ’La Rambla’ són alguns dels èxits que no faltaran en aquest repàs en viu d’un cançoner emblemàtic. Completaran el combo Jordi Busquets (veu i guitarra), Ángel Celada (bateria) i Antonio Fidel (baix). Preu: 10 euros.
ORQUESTRA SIMFÒNICA JULIÀ CARBONELL DE LES TERRES DE LLEIDA - OJC (clàssica) · Tornarà a visitar la nostra ciutat el diumenge 29 de gener (18h · Teatre Ateneu). Aquesta vegada amb un programa molt popular que farà les delícies del públic assistent. Sota el títol ‘Ballant amb Txaikovski’ aplega composicions tan conegudes com ‘El llac dels cignes’ i ‘El trencanous’. Promoguda per la Fundació Julià Carbonell l’any 2002, actua com a eina cultural al servei de tot el territori i amb un objectiu ben clar: facilitar l’accés a la música simfònica i de cambra a tots els ciutadans sense excepció. Així doncs l’orquestra que dirigeix Alfons Reverté, sense deixar mai de banda un gran rigor i exigència artística, s’ha desplaçat des dels seus inicis de manera habitual per diversos punts del territori amb la finalitat d’acostar la seva programació de concerts a tothom de manera continuada. A part d’aquest fort compromís i vocació social, l’OJC també s’ha implicat constantment en tota mena de projectes que impulsen i incentiven la creació musical actual i la recerca musicològica, treballant alhora sota la batuta de nombrosos directors convidats de casa nostra i estrangers així com també amb destacats solistes. Preu: 5 euros.
MARIA JAUME (autor) – Concert Barnasants · El diumenge 12 de febrer (18h · Teatre Ateneu) arribarà el torn de la cantautora Mallorquina Maria Jaume, que actuarà a Tàrrega en el marc de la col·laboració endegada l’any passat per l’Ajuntament de Tàrrega amb el Festival Barnasants. Després de la bona acollida del seu àlbum de debut ‘Fins a maig no revisc’, Jaume torna amb noves cançons i nova banda. El disc ‘Voltes i voltes’ la consolida entre les grans lletristes de la nostra escena, alhora que representa el pas cap a una sonoritat més pop. Ens oferirà un concert càlid que contrastarà amb la fredor pròpia del mes de febrer a les nostres terres de Ponent. Produït per Lluís Cabot (Da Souza) i enregistrat per Victor Ayuso (Renaldo & Clara), al nou treball d’aquesta premiada autora s’hi pot reconèixer la proximitat amb cantautores indie contemporànies com l’australiana Julia Jackin o la nord-americana Angel Olsen, sense renunciar, però, a la influència mediterrània. Preu: 5 euros.
SELVA NUA (pop indie) + JULIETA (pop) · El segon doble concert que programa el Tàrrega Sona 2023 tindrà lloc el divendres 10 de març (21:30h · Espai MerCAT). La cita arrencarà amb la formació lleidatana Selva Nua, guanyadors del concurs de talents confinats que organitzaven les Cases de la Música i Estrella Damm. Ningú n’ha sabut res més des d’aleshores fins que ara ens presenten el seu primer àlbum, ‘Momentani’, un disc cuinat a foc lent cridat a a ser una veritable glopada d’aire fresc per la nostra escena musical: sonoritat pop amb influències soul i picades d’ullet a la música lofi, lletres introspectives i evocadores, melodies singulars, diferents i sorprenents, sintetitzadors nostàlgics, guitarres mesurades, línies de baix emblemàtiques i bateries tenaces… amb referents com Alice Phoebe Lou, Men I Trust, Faye Webster o Yellow Days. Prendrà el relleu dalt de l’escenari, una de les artistes més destacades de l’escena pop catalana. Julieta ens delectarà amb els temes del seu darrer mini àlbum ‘Ni llum ni lluna’, on experimenta amb sonoritats variades com l’electrònica, el reggaeton, el pop o l’indie. Julieta va debutar el 2021 i ja ha sonat a les principals ràdios catalanes i ha actuat a festivals com Fanatik Fest, Festival Maleducats, Fred Festival i Magnific Fest interpretant els seus temes, on experimentar amb els sons de llengües diferents. Els seus temes combinen el pop energètic amb lletres d’amor i desamor, i es basen en reflexions sobre la vida quotidiana per parlar de grans assumptes que preocupen la humanitat. Preu: 10 euros.
ROGER GUTIÉRREZ QUINTET FEAT. RITA PAYÉS (jazz) · El jazz serà protagonista el diumenge 19 de març (18h · Teatre Ateneu) de la mà de Roger Gutiérrez Quintet, una formació que neix arrel de la coincidència dels integrants en diversos projectes musicals englobats en l’escena musical catalana. Aquest projecte ofereix una proposta musical molt diversa dins l’estètica del jazz, anant des d’estils més purament jazzístics com el hard bop, on el protagonisme rau en el coneixement del llenguatge, la sonoritat i la interacció, fins a la fusió altres estils com la bossa nova, el bolero, etc. amb jazz, on la veu pren major protagonisme, en aquest cas, interpretada per Rita Payés. Tant el targarí Roger Gutiérrez com Rita Payés són joves promeses del panorama jazzístic català, nascuts el 1989 i 1999 respectivament. S’han format sota el mestratge dels millors professionals i són col·laboradors habituals en multitud d’interessants projectes. En aquesta cita ens oferiran un concert únic, difícil d’oblidar per amants del jazz de les nostres terres. Preu: 5 euros.
CIA. PELS MÉS MENUTS (concert per a nadons) · Tot un clàssic per als seguidors del Tàrrega Son. La Cia. Pels Més Menuts tornarà a visitar-nos el diumenge 26 de març (16:30 i 18h · Teatre Ateneu). En aquesta ocasió, la companyia especialitzada en crear espectacles i concerts per a nadons de fins a 3 anys, presenta ‘Sons per als més menuts’. Sota una atmosfera onírica, rústica, i circense, vol ser una experiència sensorial per als nadons de casa i les seves famílies, amb un format on la proximitat el farà especial, proper i màgic. El repertori musical serà un recorregut per clàssics de Shostakovich, Bach, Debussy, Ravel, Satie… i també peces actuals que faran de banda sonora d’un espai on la poesia sonora i visual es faran realitat. Preu: 5 euros.
MOMI MAIGA (música tradicional africana) · El cicle Tàrrega Sona inclou diversitat de gèneres i estils musicals, també aquells que provenen d’indrets llunyans. És el cas de la proposta programada per al divendres 31 de març (21:30h · Teatre Ateneu). Amb només 25 anys, Momi Maiga destaca com un virtuós del seu instrument, la kora, així com per la seva fluïdesa vocal i com a compositor curiós, amb una sorprenent sensibilitat musical. Immers en el ric patrimoni musical de l’Àfrica occidental, Momi Maiga va créixer a la regió de Casamance, al sud del Senegal. Procedent dels reconeguts músics de la Família Cissokho, Momi va educar-se amb les seves riques tradicions musicals. Als sis anys va començar a tocar la kora, un dels instruments més venerats de la regió. Seguint el llegat històric dels griots, que abasta segles enrere, la seva herència artística el vincula amb una profunda connexió amb les tradicions Mandes i els seus repertoris. En el seu àlbum debut, titulat ‘Nio’, ens presenta un treball on combina jazz ètnic, flamenc i les sonoritats de les seves arrels. Fusiona la kora amb instruments clàssics com el violí i el violoncel, i emprèn un viatge que el condueix a l’inici d’una carrera musical prometedora. Preu: 5 euros.
MILIU CALABUCH i DIEGO CORTÉS (rumba) · El 2022 Tàrrega va aprovar una declaració institucional i organitzà activitats per donar a conèixer les aportacions de la cultura gitana al nostre país i per combatre els prejudicis derivats de l’antigitanisme. En aquest sentit, enguany programa un concert de rumba per commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano el divendres 14 d’abril (21h · Plaça de Sant Antoni) amb Miliu Calabuch i Diego Cortés. Miliu Calabuch, cantant i músic, és hereu artístic i nebot de Pere Pubill Calaf, Peret, segurament l’artista de rumba més conegut, i de l’incansable Moncho, el Gitano del Bolero. Per la seva part, Diego Cortés és fill d’una família amb una llarga tradició flamenca, guitarrista i compositor de rumba i flamenc. Ja als 17 anys, i havent estudiat música, va fer una gira pels Estats Units, on es va deixar influir pel rock, el jazz i el funk. Ha actuat conjuntament amb Albert Pla i amb el grup de flamenc-jazz Kejaleo, entre molts d’altres. El concert que proposa aquest duet es converteix en un tribut i una reivindicació d’un gènere musical genuïnament català i popular, que ret homenatge al llegat dels seus intèrprets més destacats i a alguns dels temes més populars de rumba, tan arrelada al nostre país i a la nostra ciutat, gràcies als Pubill, Carlitos Miñarro o La Terrasseta de Preixens. Preu: Gratuït.
LA TERRASSETA DE PREIXENS AMB L’ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA DE TÀRREGA (rumba) · La capital de l’Urgell clourà el Tàrrega Sona 2023 el dissabte 20 de maig (20:30h · Museu Trepat) amb un concert ben especial de la formació targarina La Terrasseta de Preixens, que en aquesta ocasió compartirà escenari amb músics de l’Escola Municipal de Música. La Terrasseta de Preixens és una de les formacions més consolidades del panorama musical de Ponent, compta amb cinc treballs discogràfics i ha actuat en els principals escenaris i festivals del territori. En aquesta ocasió i per celebrar els 25 anys del Festival Paupaterres, l’associació organitzadora del festival ha proposat al grup ponentí preparar un concert ben especial: repassar els seus temes més populars amb la col·laboració dels alumnes de vent de l’Escola Municipal de Música de Tàrrega. Un concert únic i singular per celebrar l’efemèride del festival de la capital de l’Urgell. Preu: 5 euros.