El cap de setmana del 9 i 10 de juny torna Benvinguts a Pagès i Catalunya tindrà una nova oportunitat per redescobrir el món de la pagesia, trepitjar el territori, conèixer l’origen dels productes alimentaris que consumim cada dia, tastar les elaboracions de les explotacions participants i omplir el rebost amb productes de proximitat. Una àmplia representació de l’activitat agrícola, ramadera i pesquera de Catalunya obrirà les seves portes per ensenyar de manera didàctica i totalment gratuïta els processos d’elaboració dels productes.
En l’edició d’enguany, la comarca de l’Urgell comptarà amb la participació de vuit establiments, un més que l’any passat. Vins Analec, Sidra Riera i Tastasons de Preixana, Cal menut de Belianes, Restaurant 2007 de la Fuliola, Masia Cal Monic, Cerveseria Matoll i el museu del Torró d’Agramunt. El que es proposa és visitar explotacions agràries i gaudir dels productes de la comarca.
Es tracta de viure una experiència lúdica que es complementa amb la participació d’allotjaments, restaurants i una àmplia oferta d’activitats paral·leles com poden ser tallers de cuina, fires gastronòmiques, rutes, visites guiades, concursos, debats o festivals de gastronomia i música, entre d’altres. La gran festa del món rural de Catalunya, que ja s’ha fet un lloc a l’agenda de famílies i foodies, esdevé un magnífic aparador pels productes del territori i de temporada perquè els visitants tenen l’oportunitat d’adquirir-los directament als productors i pagesos. També de tastar-los als restaurants que aquell cap de setmana ofereixen el menú Benvinguts a Pagès elaborat amb productes de proximitat de cada comarca.
Benvinguts a Pagès té presència a totes les comarques catalanes i esdevé una nova oferta lúdica, turística i gastronòmica a l’entorn del producte i l’àmbit rural que ajuda a desestacionalitzar, a redistribuir el flux turístic de temporada i a descobrir i donar valor al món de la pagesia. La gran majoria dels sectors de l’alimentació hi tenen presència: granges de vedells i porcs, productors de formatges, apicultura, pescadors, cellers, horta, fruita, cultiu de plantes aromàtiques, molins d’oli, etc.
A la demarcació de Lleida enguany es faran un total de 230 activitats, i a nivell de Catalunya totalitzaran unes 900.