Agricultura
La iniciativa busca recuperar la ramaderia extensiva a la vall, produir carn ecològica de km 0 i contribuir a la prevenció d’incendis forestals i a la millora de la biodiversitat. Aquest projecte és pioner a Ponent i de moment compta amb setze vaques, dos vedelles i un bou
Aquest primer diumenge d'abril s'ha dut a terme la presentació del projecte Vaquers del Corb. Les entitats i persones assistents (al voltant de 100) s'han trobat a les 12 del migdia al camí que va de Guimerà a Ciutadilla, davant del monestir de Vallsanta (Urgell). Durant la jornada han pogut conèixer el projecte de la mà dels seus promotors, així com assistir a la solta de les vaques dins el bosc i gaudir d'una degustació de productes agroalimentaris preparat per les productores i elaboradores de la Vall del Corb.
Fa temps que en David Sandoval (l'Ametlla de Segarra) i en Miquel Bofarull (Guimerà), promotors del projecte, estan treballant per fer-ho realitat. Les vaques, que han arribat al municipi de Guimerà fa unes setmanes, han estat en una pleta d'adaptació, per conèixer el medi i agafar forces abans d'anar a pasturar al bosc. Durant aquesta fase, els vaquers han aprofitat per conèixer-les millor i familiaritzar-se amb elles. El ramat compta, ara com ara, amb setze vaques, dos vedelles i un bou. Es tracta de vaques de la raça autòctona de l'Albera, protegida, molt rústica, petita i adaptada a la gestió forestal en boscos de característiques similars als de la Vall del Corb. A partir d'aquest diumenge començaran a pasturar per una finca de 25 hectàrees. L'objectiu dels promotors és aconseguir més finques a gestionar amb ramaderia extensiva en un futur.
A aquest servei ecosistèmic s'hi vincula també la intenció d'abastir la Vall, i els territoris pròxims, amb carn de vedella de proximitat, ecològica i de màxima qualitat. És per això que a la jornada també han estat convidats grups de consum agroecològic de municipis propers, així com restaurants i allotjaments de l'Urgell, la Conca de Barberà i projectes de distribució alimentària de circuit curt. Han assistit a la jornada també representants d'ajuntaments, productores agroalimentàries, grups de consum i associacions diverses del territori.
El projecte, que compta amb el suport de l'Associació pel Desenvolupament Integral de la Vall del Corb i l'acompanyament de Territori de Vincles, va ser un dels discutits durant les jornades Territori de Vincles, celebrades al novembre de 2021 a Santa Coloma de Queralt.
Aquest primer diumenge d'abril s'ha dut a terme la presentació del projecte Vaquers del Corb. Les entitats i persones assistents (al voltant de 100) s'han trobat a les 12 del migdia al camí que va de Guimerà a Ciutadilla, davant del monestir de Vallsanta (Urgell). Durant la jornada han pogut conèixer el projecte de la mà dels seus promotors, així com assistir a la solta de les vaques dins el bosc i gaudir d'una degustació de productes agroalimentaris preparat per les productores i elaboradores de la Vall del Corb.
Fa temps que en David Sandoval (l'Ametlla de Segarra) i en Miquel Bofarull (Guimerà), promotors del projecte, estan treballant per fer-ho realitat. Les vaques, que han arribat al municipi de Guimerà fa unes setmanes, han estat en una pleta d'adaptació, per conèixer el medi i agafar forces abans d'anar a pasturar al bosc. Durant aquesta fase, els vaquers han aprofitat per conèixer-les millor i familiaritzar-se amb elles. El ramat compta, ara com ara, amb setze vaques, dos vedelles i un bou. Es tracta de vaques de la raça autòctona de l'Albera, protegida, molt rústica, petita i adaptada a la gestió forestal en boscos de característiques similars als de la Vall del Corb. A partir d'aquest diumenge començaran a pasturar per una finca de 25 hectàrees. L'objectiu dels promotors és aconseguir més finques a gestionar amb ramaderia extensiva en un futur.
A aquest servei ecosistèmic s'hi vincula també la intenció d'abastir la Vall, i els territoris pròxims, amb carn de vedella de proximitat, ecològica i de màxima qualitat. És per això que a la jornada també han estat convidats grups de consum agroecològic de municipis propers, així com restaurants i allotjaments de l'Urgell, la Conca de Barberà i projectes de distribució alimentària de circuit curt. Han assistit a la jornada també representants d'ajuntaments, productores agroalimentàries, grups de consum i associacions diverses del territori.
El projecte, que compta amb el suport de l'Associació pel Desenvolupament Integral de la Vall del Corb i l'acompanyament de Territori de Vincles, va ser un dels discutits durant les jornades Territori de Vincles, celebrades al novembre de 2021 a Santa Coloma de Queralt.