Ràdio Tàrrega en directe

Agricultura

La sequera acumulada dels dos últims anys marca la verema 2023 a L'Olivera de Vallbona
El factor hídric torna a ser clau en aquesta campanya que estarà marcada per una reducció d'entre el 30 i el 50% de la collita en un any en què, d'altra banda, la qualitat sanitària del raïm és molt elevada

L’Olivera ha inaugurat la verema 2023 a Vallbona de les Monges. El 21 d’agost ha estat la data en què s’han començat a recollir les varietats més primerenques, en una campanya que arriba marcada per la sequera acumulada dels últims dos anys. L’absència de pluges i nevades de tardor, sumada a la sequera que ja s’arrossegava de l’any anterior, han fet augmentar l’estrès hídric de les plantes. Això ha afectat en el seu desenvolupament, donant com a resultat un raïm més petit i, en conseqüència, una reducció del rendiment que, en el cas de L’Olivera, es preveu desigual. 

Així, mentre les vinyes situades als vessants abancalats poden arribar a patir un 50% de reducció de la producció, les finques planes situades en terrasses i els fons de vall tindran produccions raonables, d’un 30% menys de rendiment,  tenint en compte les condicions de sequera d’aquest any. En aquest sentit, el responsable de producció de L’Olivera, Pau Moragas, posa en valor la importància dels marges de pedra seca com un element que adapta el paisatge a l’escassetat d’aigua pròpia de la zona. “Tenim vinyes resilients per aquest paisatge que ens esforcem a mantenir”, explica.

Com a contrapartida, l’escassa humitat ha fet que la vinya no s’hagi vist gens afectada per malalties fúngiques i, per tant, s’espera molta sanitat i un raïm de molta qualitat. Caldrà veure com evoluciona la meteorologia d’aquests dies, que marcaran l’evolució de la maduració del raïm i la temporalitat d’aquesta campanya.

En una reflexió més àmplia, però, aquest panorama, que es dibuixa difícil en els propers anys per l’escassetat d’aigua, planteja diferents reptes: d’una banda, de model productiu, amb varietats adaptades a les condicions del paisatge i, per altra banda, de preu. “Necessitem traduir l’esforç i la qualitat de la viticultura en preus que permetin valoritzar la feina feta pels viticultors, en les condicions, cada cop més complicades, en que es treballa. I necessitem fer-ho entenedor per la ciutadania, no des de la queixa, sinó des de la comprensió”.
 
 
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp


L'ÚLTIM INFORMATIU

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes