Ràdio Tàrrega en directe

Economia

Agramunt obre les portes de la 34a fira del Torró i la Xocolata a la Pedra
Degustacions, tallers i ponències al voltant del torró i la xocolata a la pedra han estat els protagonistes de la jornada · El Sr. Postu ha estat proclamat Torronaire d’Honor i Jordi Cuixart l'encarregat d’inaugurar la fira

La 34a edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt ha obert les portes aquest dissabte al matí i s’allargarà fins demà diumenge al vespre. Al llarg de tot el dia, els visitants han omplert el recinte firal i el centre d’Agramunt. La fira més dolça de Catalunya és el punt de trobada del món dolç i del producte agroalimentari de qualitat. El visitants poden descobrir, tastar i comprar una àmplia oferta de torrons, productes agroalimentaris i també d’artesania. També poden descobrir com es fa la cuita tradicional del torró d’Agramunt i gaudir d’un extens programada d’activitats per a totes les edats.

Jordi Cuixart, expresident d'Òmnium Cultural, ha estat l’encarregat d’inaugurar la 34a edició de la fira. Cuixart s’ha mostrat ‘honorat de poder participar en aquest esdeveniment motiu d'autoestima nacional als Països Catalans’ i ha desitjat ‘que per molts anys continuem retrobant-nos en la nostra voluntat de persistir en la construcció d'un sol poble, també a través de la nostra cuina i menges més preuades’. Ha elogiat la feina d'Agramunt i dels torronaires que ‘han fet del torró un producte que és patrimoni alimentari, un producte bonic, un producte de l'època i, per tant, un producte que us insto, des de la humilitat, a seguir fent-ne i fer-nos sentir tan i tan orgullosos’.
L’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernàndez, ha fet un agraïment a totes les persones que fan possible la fira i que la converteixen en ‘un dels millors aparadors d’Agramunt i un referent del sector agroalimentari dolç’ i ha afirmat que ‘la fira és una bona mostra que si anem tots a una som imparables’.
Tamara Lombardo, directora de la fira, ha destacat les novetats i les activitats d’enguany i ha volgut ‘agrair l'esforç i la dedicació de tots els treballadors municipals i les empreses implicades en la fira que cuiden fins a l'últim detall per tal que sigui un èxit’.
L’acte també ha servit per presentar la nova Plaça del Torró. La seva ideòloga, l’artista agramuntina Serafina Balasch, ha mostrat el seu agraïment per poder idear aquesta plaça i ha explicat que per dissenyar-la ha treballat ‘amb la idea dels ingredients que composen aquest torró, els colors i la forma i d’aquí en sortirà una plaça amb una forma arrodonida, com si fos una oblea gegant’.

Al llarg de tot el dia, el recinte firal i els carrers d’Agramunt s’han omplert de visitants amb ganes de conèixer totes les propostes torronaires i les activitats han exhaurint les places disponibles. Per l’Aula del Gust hi han passat diversos professionals de la pastisseria. El pastisser Rafa Delgado, ha elaborant diverses postres amb torró; David Gil, Director d'Innovació a I+Desserts, ha elaborat postres amb els torrons més clàssics i ha presentat les novetats d'enguany de Torrons Vicens; Zoe Valero, segona generació de Torrons Fèlix, juntament amb Sergi Aritzeta, xef del restaurant El Truc, han preparat diverses propostes de cuina creativa dolça i salada; Lluc Crusellas, reconegut com a millor xocolater del món al prestigiós concurs internacional World Chocolate Masters, ha centrat la seva sessió al voltant dels torrons de xocolata; i Libertad Santiago, d’Efímera Chocolates, ha sorprès els participants amb la seva bomboneria d’autor inspirada en els torrons més clàssics.

L’Aula del Tast ha acollit presentacions i tastos guiats amb els productes de proximitat més destacats exposats al Pavelló Agroalimentari. Aquest dissabte ha sigut el torn dels productes de la cooperativa Mengem Garrigues; les propostes trufades del Lluçanès amb Noir et Blanc; els licors i torrons creatius amb Elixirs de Ponent i Virginias; els formatges i cerveses artesanes de Formatges Camps i Cerveses Matoll; i les cerveses artesanes de La Vella Caravana. Enguany, hi prenen part més productors que mai ja que l’aula acull sessions amb maridatges entre diversos productors i estrena un nou format de barra, fet que propicia la interacció entre els productors i els participants.

La xocolata i el vi compten amb un espai d'activitats propi, l’Aula de la Xocolata i el Vi, ubicada a l’Espai Guinovart. Aquest dissabte, hi ha hagut tastos amb els vins de la DO Costers del Segre, guiats pel sommelier Jordi Martínez, i xocolates d'Agramunt. L’aula ha arrencat l’activitat amb un tast de xocolates i vins monovarietals amb Torrons Fèlix; també s’han tastat Xocolates Jolonch i vins premiats; a la tarda ha estat el torn de les propostes de Tartas by Mirela i vins blancs. La jornada s’ha tancat amb un tast a cegues de petits fours de xocolata i vins conduït pel col·lectiu Taula Dolça.

La demostració de la cuita del Torró d’Agramunt ha tornat a despertar molt d’interès entre els visitants que, enguany, han pogut tornar a gaudir del tast de torró calent. Els més petits han omplert l’Espai Cuinetes amb tallers de cuina on han decorat un gofre amb fruita i xocolata i unes postres de torró i xocolata.

La zona de Les Foodgonetes, a la Plaça Fondandana, ha comptat tot el dia amb un gran volum de visitants que han gaudit de la seva oferta gastronòmica i també musical.
Aquest vespre s’ha proclamant el XXII Torronaire d’Honor. Aquest reconeixement s’ha atorgat al Sr. Postu. Enguany, i d’acord amb els torronaires, s'ha buscat un gir més mediàtic per a aquest reconeixement buscant persones que apostin per la difusió i promoció del territori.

I diumenge, més activitats
El recinte firal i el centre d’Agramunt es tornaran a omplir d’activitats durant tot el dia. Per l’Aula del Gust hi passaran Alfredo Machado, del grup de pastissers d'Albert Adrià, parlarà de creativitat i Xocolates Jolonch; Àngel&Lluch oferirà un maridatge dels seus torrons amb vins de la DO Pla de Bages, un tast guiat pel sommelier David Seijas; Jordi Farrés, director de programes dolços del CIB i I+D de Virginias, amb Joan Santacreu, de Virginias, presentaran les seves postres de Nadal; i Miquel Guarro, director de pastisseria de Hoffman parlarà del torró com a ingredient.

A l’Aula de Tast continuaran els tasts i maridatges amb un tast d’oli artesanal amb Molí la Vansa; un maridatge de productes de Menorca amb vins i caves de Cellers Maset i S'Oratge; un de torrons d'autor i vins amb Torrons Fèlix i Celler Matallonga; un tast amb Mels Alemany; i un tast de formatges artesans Sinyó de Miravet amb Celler Montsec. A l’Aula de la Xocolata i el Vi serà el torn del Forn Camats i Celler Matallonga amb un tast de dolços amb xocolata i vins ecològics; xocolates Aynouse; i a la tarda, amb la DO Costers del Segre es maridaran xocolates i vins d’altitud amb Torrons Roig; Torrons Vicens amb les xocolates by Albert Adrià i vins km0; i xocolates i torrons de Virginias amb vins negres.

No hi faltaran de nou tallers pels més petits, la cuita, la Cursa del Torró o Les Foodgonetes amb més propostes gastronòmiques i musicals, entre d’altres activitats.

 
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp


L'ÚLTIM INFORMATIU

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes