Tàrrega va celebrar el dijous 8 de febrer la presentació del llibre “Catalunya: 50 indrets jueus de l’edat mitjana” a càrrec del seu autor, Manuel Forcano, que és també director de l’Institut Ramon Rull. La publicació recull la història dels principals espais catalans que van acollir els jueus en els seus calls, com és el cas de la capital de l’Urgell. Forcano destaca en el llibre que Tàrrega fou l’origen de personalitats insignes del judaisme català, com és el cas de l’escriptor i financer Moixé Natan (1290 - 1360). En el decurs de l’acte de presentació, que tingué lloc al Museu Comarcal de l’Urgell, l’autor també qualificà Tàrrega com “una de les viles catalanes medievals amb un passat històric jueu molt significatiu”. Alhora rememorà l’assalt al call registrat l’any 1348, un dels pogroms més luctuosos.
Publicat per l’editorial Cossetània, “Catalunya: 50 indrets jueus de l’edat mitjana” constitueix un inventari divulgatiu il·lustrat amb fotografies de Chopo García-Die. L’acte de presentació es va celebrar amb la presència del regidor de Cultura, Raül Palacios, i el director tècnic del Museu Comarcal de l’Urgell - Tàrrega, Oriol Saula. Val a dir que el passat històric jueu de la localitat vertebra l’espai expositiu permanent del Museu Comarcal de l’Urgell titulat “Tragèdia al Call -Tàrrega 1348”. L’espai se centra en l’avalot registrat a la vila contra els jueus l’any 1348 i que generà centenars de víctimes mortals. La mostra documenta les excavacions arqueològiques efectuades l’any 2007 a la necròpolis hebrea de Tàrrega, Les Roquetes, on es localitzaren nombroses restes de les víctimes de l’assalt.
Fotografia: Presentació del llibre amb l’autor, Manuel Forcano; el regidor de Cultura, Raül Palacios; el director tècnic del Museu Comarcal de l’Urgell - Tàrrega, Oriol Saula; i arqueòlegs del mateix centre museístic