
Ahir dimecres es va fer la presentació pública a Tàrrega del Pla d’acció sectorial del sector dels serveis a la gent gran de la comarca de l’Urgell.
El Pla té per objectiu potenciar la generació d’activitat econòmica i el manteniment i creació d’ocupació de qualitat a l’Urgell en el sector de serveis d’atenció a la gent gran mitjançant la determinació d’un marc d’actuació coordinada a la comarca que identifiqui les oportunitats laborals, especialment per a persones vulnerables com ara dones o gent jove, i aporti solucions de millora per a potenciar i reforçar la prestació de serveis a la gent gran dels municipis de l’Urgell, contribuint d’aquesta manera a la millora de la qualitat de vida d’aquest col·lectiu i al desenvolupament local de la comarca.
La necessitat d’implantar un transport públic sota demanda és una de les principals reivindicacions de la gent gran de la comarca de l’Urgell que té una vintena de municipis petits amb una població en alguns casos molt envellida.
Actualment tenen moltes dificultats per traslladar-se des dels pobles fins a Tàrrega o d’altres localitats més grans per poder anar a serveis com el CAP o de compres.
Altres propostes del pla, que tindrà una durada de 5 anys, són la creació d’un programa de voluntariat de suport a la gent gran i la professionalització dels serveis d’assistència. El pla preveu la contractació d’un tècnic per coordinar totes les accions.
L’inici de l’elaboració d’aquest pla es remunta al juny d’enguany, quan va tenir lloc una reunió amb els alcaldes i alcaldesses de l’Urgell per presentar-los els objectius, el pla de treball i la metodologia que s’havia de seguir. En el marc d’aquesta reunió, també es va fer una dinàmica de treball grupal per diagnosticar la prestació de serveis a la gent gran als municipis de l’Urgell actual i possibles millores. Durant els mesos d’estiu es va dur a terme la fase de diagnosi mitjançant grups de discussió amb la gent gran major de 65 anys de cadascun dels 20 municipis de la comarca, així com també es van fer entrevistes a agents clau del sector i entrevistes grupals a professionals i experts. Aquestes entrevistes van permetre fer una diagnosi de la situació actual pel que fa a la prestació de serveis a la gent gran als pobles de la comarca, detecció de necessitats i mancances tant de serveis com de professionals i possibles mesures de millora per aconseguir una prestació de serveis més propera a la gent gran dels pobles de l’Urgell.
El Pla d’acció sectorial dels serveis a la gent gran de la comarca de l’Urgell és una actuació impulsada pel Consell Comarcal de l’Urgell, amb el treball tècnic de Raiels · Iniciatives que arrelen, i compta amb el finançament del SOC per mitjà de la convocatòria de subvencions destinades als Programes de Suport al Desenvolupament Local i la Diputació de Lleida.
Foto: Presentació del Pla d’acció sectorial del sector dels serveis a la gent gran (Diputació de Lleida)