Davant la possibilitat que la Generalitat de Catalunya projecti la construcció d'una nova estació d'autobusos al costat de l'actual estació de tren, l’Equip de Govern de l’Ajuntament de Tàrrega, integrat pels grups municipals d’ERC i CUP, es mostra partidari d'enllestir el debat entres les persones expertes i interessades per a valorar la proposta i prendre una decisió el més aviat possible. Ambdós són projectes prou importants de ciutat; per tant, l’equip tècnic i polític de l’Ajuntament i totes les parts implicades han de prendre les decisions pertinents amb tota la informació i tenint en compte altres aspectes.
En el cas de l’estació de d’autobusos, la Junta de Govern Local celebrada el passat dimarts 23 de juliol va acordar que es programava una nova reunió amb el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya per estudiar el projecte per part del nou equip consistorial. Cal fer evident que aquest projecte sempre s’ha tingut en compte i que en altres municipis on ja s'han unit les dues estacions, com Mollerussa i Cervera, funciona bé, ja que la majoria de persones usuàries són vianants. Hem de pensar, primer de tot, en els usuaris del transport públic, sobretot, estudiants i persones grans que van a peu i no disposen de vehicle privat. És una inversió d’un model que la Generalitat està aplicant amb èxit a molts municipis i la veiem amb bons ulls.
A priori, suposa una millora i condicionament del pas a nivell i de l'entorn de l'estació ferroviària i de la connexió de pas de vianants i ciclistes del centre amb els barris de Sant Eloi, el Cor de Maria i el carrer de Sant Pelegrí. Les persones expertes i tècniques de les diverses administracions han d'acabar de completar l’estudi de la connectivitat dels autobusos i altres afectacions. També s'han de preveure altres condicionants sobre l'aparcament i la mobilitat de la zona en qüestió. I totes les parts -ciutadania, entitats i administració local- cal que seguim treballant per reivindicar la inversió necessària per millorar la mobilitat del transport ferroviari de la línia R12 Barcelona-Manresa-Lleida, controlar un eficient compliment del servei ferroviari per part de RENFE i Adif, potenciar la política comunicativa d’horaris i atenció al públic, entre d’altres.
És un projecte interessant, però tècnicament encara s'han de tenir en compte les afectacions pressupostàries i urbanístiques sobre altres equipaments i infraestructures que Tàrrega necessita, sempre prioritzant aquells que afavoreixin la major part de la ciutadania. En aquest cas, si es confirma que el Departament de Territori assumeix la totalitat del cost de projecte, és una obra molt interessant i pertinent.
En el cas de la variant de la C-14 en el seu pas per Tàrrega, els dos grups municipals que conformen el govern local creuen que és un projecte necessari, prioritari i a executar en el menor temps possible, per afavorir la millora de la mobilitat, reduir la contaminació acústica i atmosfèrica i traslladar el trànsit de camions de gran tonatge de pas pel centre de la ciutat cap a aquesta via de nova construcció.
L’Equip de Govern considera que aquestes dues actuacions de ciutat es complementen i poden ser un gran avenç per a Tàrrega. És voluntat del nou govern municipal actuar amb total transparència, obertura i participació; per això, després dels estudis tècnics que resten per fer, es procedirà a mostrar els projectes a la ciutadania per comptar amb les seves aportacions.
Equip de Govern
Ajuntament de Tàrrega