La VI edició del Galacticat, Mostra de cinema fantàstic i de terror de Ponent ha arrencat aquest vespre amb l'entrega de premis als films guanyadors en el marc de la gala inaugural als cinemes Majèstic de Tàrrega. L’organització va fer públics aquesta setmana els 24 finalistes i aquesta nit s’ha fet l’entrega depremis als 7 guanyadors, 6 premis per a curtmetratges i 1 premi per al millor llargmetratge, ja que per primer cop el festival incorpora també una Secció Oficial competitiva de Llargmetratges. A banda, també s’ha entregat elPremi Honorífic ‘Pepe Mediavilla’ a una trajectòria fantàstica, novetat d’aquesta edició, al director basc Karra Elejalde, que l’ha recollit de les mans de la família de Pepe Mediavilla, present a l’acte.
Per la catifa vermella hi han desfilat reconeguts noms del cinema com Mike Hostench, sots-director del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges, o Diego López, Director de la Secció Brigadoon del mateix festival i membre de la comissió de programació.
Els membres del jurat del III Galacticurt -Mònica Garcia Massagué, sots-directora de la Fundació Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, la directora Anna Solanas i l’actriu Cristina Brondo- han fet entrega dels premis. També forma part del jurat el periodista cinematogràfic i crític de cinema Alfons Gorina, que tot i no ser a la gala ha emès el seu dictamen a través de vídeo.
PREMIS VI GALACTICAT
Secció Oficial Llargmetratges
• Premi a la millor pel•lícula:
‘Zauberer’
de Sebastian Brauneis (Àustria)
SINOPSI: Zauberer és un thriller. Zauberer és un conte de fades. Un viatge bell i fascinant a través de múltiples nivells emocionals i psicològics. En aquesta història extraordinària, impulsada per la innocència, el desig, el pensament màgic i la manipulació, els destins dels protagonistes es vinculen irrevocablement entre ells. Zauberer és el primer llargmetratge de Sebastian Brauneis, un experimentat realitzador austríac de ficció amb anys d’experiència a la televisió en diverses sèries i tv-movies. El film es va endur el guardó a Millor Pel•lícula a l’Underground Film Festival de Liguria, Italia i el Premi Especial del Jurat al Thomas Pluch Drehbuch Preis de Ganz, Àustria. També va ser nominada a la Secció Descobertes del Festival Internacional de cinema de Varsòvia i ha estat seleccionada a diversos festivals d’arreu del món. Serà la primera vegada que es projecta a un festival de l’Estat Espanyol.
Secció Oficial Curtmetratges (III Galacticurt)
• Premi al Millor Curtmetratge en la categoria TERROR
‘9 Pasos’
de Moisés Romera i Marisa Crespo (País Valencià)
Moisés Romera i Marisa Crespo són directors i guionistes valencians. Les seves obres superen els 160 premis i s’han projectat en més de 800 festivals de tot el món. També han realitzat “La insólita aventura de Jovi contra el tiempo”, el primer film interactiu en què el públic decideix el que succeeix a la pantalla del smartphone.
SINOPSI: La nit pot ser fosca i plena d'horror per als nens petits, especialment per a Saul, que ha de travessar un llarg passadís fosc per arribar al bany a la nit. Però el seu pare fa tot el possible per persuadir-lo de creuar-lo. Perquè en realitat no hi ha res de perillós i ell es mantindrà a un costat del passadís vigilant tota l'estona, de manera que en Saul no cal que tingui gens de por...
• Premi al Millor Curtmetratge en la categoria FANTÀSTIC
‘Aurore’
de Mael Le Mée (França)
Mael Le Mée és un artista transdisciplinar (performance, instal•lacions, digital, bio-art, teatre, cinema) i guionista de prop de 60 episodis de dibuixos animats emesos internacionalment.
SINOPSI: Aurore, una adolescent de setze anys, descobreix el seu cos amb els seus amics... Amb un dit sobrenatural.
• Premi al Millor Curmetratge d’ANIMACIÓ
‘Fuse’
de Shadi Adib (Teheran)
Shadi Adib va néixer a Teheran. La seva passió pel dibuix la va portar a fer un doctorat com a dissenyador gràfic de la Facultat de Belles Arts de Teheran i el seu director d’animació M.A. Després d'això, va treballar a Teheran com a dissenyadora de conceptes i animadora, fins que es va traslladar a Alemanya per estudiar al Animationsinstitut der Filmakademie de Baden-Württemberg.
Ja al començament del seu programa d'entrada lateral, el seu projecte inicial "Filmfabrik" va ser triat per ser l'ITFS Trailer per al 2015. A més de contribucions addicionals en projectes de tercers com "Ich kenne ein Tier", Shadi va desenvolupar i va animar dues pel•lícules per a Haus der Geschichte Stuttgart en el marc del 150è aniversari de Carl Lämmle, que es va presentar fins a l'estiu de 2017 com a part de l'exposició. L'anunci, un d'aquests dos films que es van produir per a l'esdeveniment, es va publicar com a part del Filmschau Baden-Württemberg i va guanyar molta resposta positiva. A Teheran va treballar en el seu curtmetratge "Like a Dream" ("Millor pel•lícula", IV Festival de Cinema Urbà de Teheran) i en el nombrós guardó curt "Alzheimer" (que és el "Premi d'Or a la millor animació", 8è Festival d’Animació de Teheran) com a guionista , artista conceptual i animador. Va completar el seu treball en el seu últim curtmetratge "Fuse" el 2017. La pel•lícula es va dibuixar completament en paper i presenta entre d'altres, Nick Cave, com un dels principals actors de veu.
SINOPSI: Una trampa per ratolins es s'activa en un mercat adormit. Un grup d’homes parla acaloradament de com matar l’animal que hi ha dins la petita caixeta.
Un darrere l’altre, van relatant les seves fantasies sàdiques, i fins i tot el suggeriment d’un desconegut de deixar la criatura lliure, resulta ser una manipulació malaltíssa. Però a mesura que el joc macabre es desenvolupa i acaba fora de control, tant la víctima com el torturador pateixen la mateixa sort.
• Premi al Millor Curmetratge de GÈNERE LLIURE
‘Bad People’
de Giorgi Tavartkiladze
(Geòrgia)
Nascut a Geòrgia, Tbilisi, l’any 1990, un any i mig abans de la guerra civil de Tbilisi. Va viure primer un any a la Unió Soviètica (després es va ensorrar). Va obtenir títols de grau i màster en direcció de pel•lícules a Shota Rustaveli Film and Theatre Georgian State University. Ha filmat fins a deu curts de ficció i documentals. ‘Bad People’ és el tercer film professional, que tracta sobre la guerra civil de Tbilissi de 1991 a 1992.
SINOPSI: 1991 Tbilisi, Geòrgia després de la caiguda de la URSS, enmig d'una guerra civil, Gia intenta trobar medicaments per al seu fill quan troba una vella amistat que lluita al costat oposat.
• Premi al Millor Curtmetratge GÈNERE LLIURE (directors menors de 18 anys)
‘Viatge en el temps’
Pau Franquesa, Biel Torres, Anuar Elemrrani i Victor Moré.
Estudiants de l'IES Manuel de Pedrolo de Tàrrega, van participar al Ir GalactiCurt.
SINOPSI: Uns playmobil molt animats viatgen en el temps per enfrontar-se en unes batalles molt èpiques, però al final sempre guanya el mateix, el temps!
• Premi al Millor Curtmetratge FANTÀSTIC (directors menors de 18 anys)
‘Papelico en la verja’
Aleix Llort, Pol Salvía, Pau Valls i Bogdan Moldova (Tàrrega)
Estudiants de l'IES Manuel de Pedrolo de Tàrrega, van participar al Ir GalactiCurt.
SINOPSI: Uns científics francesos atrapats en una dimensió que no és la seva intenten tornar al lloc que els pertoca enmig d'una estranya situació amorosa.
• ‘Premi Honorífic Pepe Mediavilla’ a una trajectòria fantàstica
Carlos Elejalde Garay (Karra Elejalde)
• Premi honorífic Pepe Mediavilla
Carlos Elejalde Garay, conegut com a Karra Elejalde (Vitòria, Àlaba, 10 d’octubre de 1960) és un actor, director de cine i guionista basc. Ha obtingut dos premis Goya (2010 Goya al millor actor secundari per ‘También la lluvia’ i 2014 Goya al millor actor secundari per ‘Ocho apellidos vascos’.
És conegut especialment per les seves participacions a ‘Acción Mutante’, ‘Airbag’ i ‘Ocho apellidos vascos’, ha fundat grups de teatre, ha escrit cançons pels grups musicals Hertzainak i Korroskada, ha fet nombrosos monòlegs, ha participat en diverses pel•lícules com ‘Alas de mariposa’ i ‘La madre muerta’, de Juanma Bajo Ulloa, ‘Vacas y Tierra’, de Julio Medem, ‘Días contados’, d’Imanol Uribe, ‘Salto al vacío’, de Daniel Calparsoro, ‘La pistola de mi hermano’, de Ray Loriga, ‘Els sense nom’, de Jaume Balagueró, ‘Los cronocrímenes’, de Nacho Vigalondo, i ‘También la lluvia’ d’Icíar Bollaín i ‘100 metros’ de Marcel Barrena. Com a director ha realitzat ‘Año Mariano’ amb Fernando Guillén Cuervo i ‘Torapia’.
Una estrena a Catalunya, ‘The hole in the ground’ inaugura el VI Galacticat
La VI edició del Galacticat, Mostra de cinema fantàstic i de terror de Ponent presenta del 7 al 9 de juny un total de 118 pel•lícules, entre elles, 9 estrenes. La primera de les estrenes del festival tindrà lloc el mateix divendres. Després de l’entrega de premis es donarà el tret de sortida al festival amb la projecció de la pel•lícula ‘The hole in the ground’, l’última sensació del gènere de terror de la productora americana A24, òpera prima del director irlandés Lee Cronin, premiere a Catalunya.
ACTIVITATS PARAL•LELES DE LA VI EDICIÓ DEL GALACTICAT
• Exposició ‘El cinema és fantàstic’
El Galacticat porta a Tàrrega l’exposició retrospectiva “El cinema és fantàstic” coproduïda per Filmoteca de Catalunya i Festival de Sitges i que es podrà veure gratuïtament del 7 al 16 de juny a l’Espai MerCat de Tàrrega. L'exposició només s'ha pogut veure fins ara a la Filmoteca de Catalunya, al Festival de Sitges i al Festival de Guadalajara de Mèxic. Després del seu pas per Tàrrega, tornarà a Sitges.
• III Concurs GalactiCon
El GalactiCon és el concurs de Cosplay de la Mostra de Cinema Fantàstic i de Terror de Ponent. Un any més omplirà Tàrrega amb la fantasia del Cosplay i acomiadarà el festival amb un esclat de color i imaginació. Tindrà lloc el diumenge 9 de juny a les 16.00 h al Teatre Ateneu de Tàrrega. El Cosplay és una moda representativa en la que els participants es disfressen per a representar un personatge o un concepte. Les fonts d’inspiració favorites són el còmic, el cinema, el manga, l’anime i els videojocs.
La dinàmica del concurs consisteix en una passarel•la en la que els participants desfilen sobre un escenari per lluir el seu treball. El jurat, composat per cosplayers convidats i/o guanyadors d’edicions anteriors, avaluarà els treballs durant el mateix dia. Els guanyadors es donaran a conèixer en acabar la passarel•la i després d’un temps apropiat per al jurat i per als participants de, com a màxim, una hora.
• Concert de cloenda
El diumenge 9 de juny tindrà lloc un concert de cloenda en commemoració del centenari de l’Ateneu de Tàrrega en el que es repassarà la història del cinema a través de les millors BSO en versió simfònica. El concert, a càrrec de la Banda Municipal de Lleida, es durà a terme a les 19.00 h al Teatre Ateneu.
• Zona freak
Espai destinat a paradetes de marxandatge, parafernàlia de cinema i col•leccionables.
COL•LABORACIONS
El Galacticat acaba de ser seleccionat per la Fundació Catalunya Cultura d'entre 26 projectes a Catalunya per formar part del seu programa Impulsa Cultura. La mostra té acords de col•laboració amb diferents institucions i entitats com l’Ajuntament de Tàrrega, l’Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya, ICEC, la Filmoteca de Catalunya, l’Obra Social La Caixa, el Consell Comarcal de l’Urgell, la Diputació de Lleida, el CECAAC, l’Associació Ateneu de Tàrrega, l’ESCAC, Catalunya Film Festivals i Festival de Sitges, així com d'empreses i comerços de Tàrrega i l'Urgell.
Per la catifa vermella hi han desfilat reconeguts noms del cinema com Mike Hostench, sots-director del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges, o Diego López, Director de la Secció Brigadoon del mateix festival i membre de la comissió de programació.
Els membres del jurat del III Galacticurt -Mònica Garcia Massagué, sots-directora de la Fundació Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, la directora Anna Solanas i l’actriu Cristina Brondo- han fet entrega dels premis. També forma part del jurat el periodista cinematogràfic i crític de cinema Alfons Gorina, que tot i no ser a la gala ha emès el seu dictamen a través de vídeo.
PREMIS VI GALACTICAT
Secció Oficial Llargmetratges
• Premi a la millor pel•lícula:
‘Zauberer’
de Sebastian Brauneis (Àustria)
SINOPSI: Zauberer és un thriller. Zauberer és un conte de fades. Un viatge bell i fascinant a través de múltiples nivells emocionals i psicològics. En aquesta història extraordinària, impulsada per la innocència, el desig, el pensament màgic i la manipulació, els destins dels protagonistes es vinculen irrevocablement entre ells. Zauberer és el primer llargmetratge de Sebastian Brauneis, un experimentat realitzador austríac de ficció amb anys d’experiència a la televisió en diverses sèries i tv-movies. El film es va endur el guardó a Millor Pel•lícula a l’Underground Film Festival de Liguria, Italia i el Premi Especial del Jurat al Thomas Pluch Drehbuch Preis de Ganz, Àustria. També va ser nominada a la Secció Descobertes del Festival Internacional de cinema de Varsòvia i ha estat seleccionada a diversos festivals d’arreu del món. Serà la primera vegada que es projecta a un festival de l’Estat Espanyol.
Secció Oficial Curtmetratges (III Galacticurt)
• Premi al Millor Curtmetratge en la categoria TERROR
‘9 Pasos’
de Moisés Romera i Marisa Crespo (País Valencià)
Moisés Romera i Marisa Crespo són directors i guionistes valencians. Les seves obres superen els 160 premis i s’han projectat en més de 800 festivals de tot el món. També han realitzat “La insólita aventura de Jovi contra el tiempo”, el primer film interactiu en què el públic decideix el que succeeix a la pantalla del smartphone.
SINOPSI: La nit pot ser fosca i plena d'horror per als nens petits, especialment per a Saul, que ha de travessar un llarg passadís fosc per arribar al bany a la nit. Però el seu pare fa tot el possible per persuadir-lo de creuar-lo. Perquè en realitat no hi ha res de perillós i ell es mantindrà a un costat del passadís vigilant tota l'estona, de manera que en Saul no cal que tingui gens de por...
• Premi al Millor Curtmetratge en la categoria FANTÀSTIC
‘Aurore’
de Mael Le Mée (França)
Mael Le Mée és un artista transdisciplinar (performance, instal•lacions, digital, bio-art, teatre, cinema) i guionista de prop de 60 episodis de dibuixos animats emesos internacionalment.
SINOPSI: Aurore, una adolescent de setze anys, descobreix el seu cos amb els seus amics... Amb un dit sobrenatural.
• Premi al Millor Curmetratge d’ANIMACIÓ
‘Fuse’
de Shadi Adib (Teheran)
Shadi Adib va néixer a Teheran. La seva passió pel dibuix la va portar a fer un doctorat com a dissenyador gràfic de la Facultat de Belles Arts de Teheran i el seu director d’animació M.A. Després d'això, va treballar a Teheran com a dissenyadora de conceptes i animadora, fins que es va traslladar a Alemanya per estudiar al Animationsinstitut der Filmakademie de Baden-Württemberg.
Ja al començament del seu programa d'entrada lateral, el seu projecte inicial "Filmfabrik" va ser triat per ser l'ITFS Trailer per al 2015. A més de contribucions addicionals en projectes de tercers com "Ich kenne ein Tier", Shadi va desenvolupar i va animar dues pel•lícules per a Haus der Geschichte Stuttgart en el marc del 150è aniversari de Carl Lämmle, que es va presentar fins a l'estiu de 2017 com a part de l'exposició. L'anunci, un d'aquests dos films que es van produir per a l'esdeveniment, es va publicar com a part del Filmschau Baden-Württemberg i va guanyar molta resposta positiva. A Teheran va treballar en el seu curtmetratge "Like a Dream" ("Millor pel•lícula", IV Festival de Cinema Urbà de Teheran) i en el nombrós guardó curt "Alzheimer" (que és el "Premi d'Or a la millor animació", 8è Festival d’Animació de Teheran) com a guionista , artista conceptual i animador. Va completar el seu treball en el seu últim curtmetratge "Fuse" el 2017. La pel•lícula es va dibuixar completament en paper i presenta entre d'altres, Nick Cave, com un dels principals actors de veu.
SINOPSI: Una trampa per ratolins es s'activa en un mercat adormit. Un grup d’homes parla acaloradament de com matar l’animal que hi ha dins la petita caixeta.
Un darrere l’altre, van relatant les seves fantasies sàdiques, i fins i tot el suggeriment d’un desconegut de deixar la criatura lliure, resulta ser una manipulació malaltíssa. Però a mesura que el joc macabre es desenvolupa i acaba fora de control, tant la víctima com el torturador pateixen la mateixa sort.
• Premi al Millor Curmetratge de GÈNERE LLIURE
‘Bad People’
de Giorgi Tavartkiladze
(Geòrgia)
Nascut a Geòrgia, Tbilisi, l’any 1990, un any i mig abans de la guerra civil de Tbilisi. Va viure primer un any a la Unió Soviètica (després es va ensorrar). Va obtenir títols de grau i màster en direcció de pel•lícules a Shota Rustaveli Film and Theatre Georgian State University. Ha filmat fins a deu curts de ficció i documentals. ‘Bad People’ és el tercer film professional, que tracta sobre la guerra civil de Tbilissi de 1991 a 1992.
SINOPSI: 1991 Tbilisi, Geòrgia després de la caiguda de la URSS, enmig d'una guerra civil, Gia intenta trobar medicaments per al seu fill quan troba una vella amistat que lluita al costat oposat.
• Premi al Millor Curtmetratge GÈNERE LLIURE (directors menors de 18 anys)
‘Viatge en el temps’
Pau Franquesa, Biel Torres, Anuar Elemrrani i Victor Moré.
Estudiants de l'IES Manuel de Pedrolo de Tàrrega, van participar al Ir GalactiCurt.
SINOPSI: Uns playmobil molt animats viatgen en el temps per enfrontar-se en unes batalles molt èpiques, però al final sempre guanya el mateix, el temps!
• Premi al Millor Curtmetratge FANTÀSTIC (directors menors de 18 anys)
‘Papelico en la verja’
Aleix Llort, Pol Salvía, Pau Valls i Bogdan Moldova (Tàrrega)
Estudiants de l'IES Manuel de Pedrolo de Tàrrega, van participar al Ir GalactiCurt.
SINOPSI: Uns científics francesos atrapats en una dimensió que no és la seva intenten tornar al lloc que els pertoca enmig d'una estranya situació amorosa.
• ‘Premi Honorífic Pepe Mediavilla’ a una trajectòria fantàstica
Carlos Elejalde Garay (Karra Elejalde)
• Premi honorífic Pepe Mediavilla
Carlos Elejalde Garay, conegut com a Karra Elejalde (Vitòria, Àlaba, 10 d’octubre de 1960) és un actor, director de cine i guionista basc. Ha obtingut dos premis Goya (2010 Goya al millor actor secundari per ‘También la lluvia’ i 2014 Goya al millor actor secundari per ‘Ocho apellidos vascos’.
És conegut especialment per les seves participacions a ‘Acción Mutante’, ‘Airbag’ i ‘Ocho apellidos vascos’, ha fundat grups de teatre, ha escrit cançons pels grups musicals Hertzainak i Korroskada, ha fet nombrosos monòlegs, ha participat en diverses pel•lícules com ‘Alas de mariposa’ i ‘La madre muerta’, de Juanma Bajo Ulloa, ‘Vacas y Tierra’, de Julio Medem, ‘Días contados’, d’Imanol Uribe, ‘Salto al vacío’, de Daniel Calparsoro, ‘La pistola de mi hermano’, de Ray Loriga, ‘Els sense nom’, de Jaume Balagueró, ‘Los cronocrímenes’, de Nacho Vigalondo, i ‘También la lluvia’ d’Icíar Bollaín i ‘100 metros’ de Marcel Barrena. Com a director ha realitzat ‘Año Mariano’ amb Fernando Guillén Cuervo i ‘Torapia’.
Una estrena a Catalunya, ‘The hole in the ground’ inaugura el VI Galacticat
La VI edició del Galacticat, Mostra de cinema fantàstic i de terror de Ponent presenta del 7 al 9 de juny un total de 118 pel•lícules, entre elles, 9 estrenes. La primera de les estrenes del festival tindrà lloc el mateix divendres. Després de l’entrega de premis es donarà el tret de sortida al festival amb la projecció de la pel•lícula ‘The hole in the ground’, l’última sensació del gènere de terror de la productora americana A24, òpera prima del director irlandés Lee Cronin, premiere a Catalunya.
ACTIVITATS PARAL•LELES DE LA VI EDICIÓ DEL GALACTICAT
• Exposició ‘El cinema és fantàstic’
El Galacticat porta a Tàrrega l’exposició retrospectiva “El cinema és fantàstic” coproduïda per Filmoteca de Catalunya i Festival de Sitges i que es podrà veure gratuïtament del 7 al 16 de juny a l’Espai MerCat de Tàrrega. L'exposició només s'ha pogut veure fins ara a la Filmoteca de Catalunya, al Festival de Sitges i al Festival de Guadalajara de Mèxic. Després del seu pas per Tàrrega, tornarà a Sitges.
• III Concurs GalactiCon
El GalactiCon és el concurs de Cosplay de la Mostra de Cinema Fantàstic i de Terror de Ponent. Un any més omplirà Tàrrega amb la fantasia del Cosplay i acomiadarà el festival amb un esclat de color i imaginació. Tindrà lloc el diumenge 9 de juny a les 16.00 h al Teatre Ateneu de Tàrrega. El Cosplay és una moda representativa en la que els participants es disfressen per a representar un personatge o un concepte. Les fonts d’inspiració favorites són el còmic, el cinema, el manga, l’anime i els videojocs.
La dinàmica del concurs consisteix en una passarel•la en la que els participants desfilen sobre un escenari per lluir el seu treball. El jurat, composat per cosplayers convidats i/o guanyadors d’edicions anteriors, avaluarà els treballs durant el mateix dia. Els guanyadors es donaran a conèixer en acabar la passarel•la i després d’un temps apropiat per al jurat i per als participants de, com a màxim, una hora.
• Concert de cloenda
El diumenge 9 de juny tindrà lloc un concert de cloenda en commemoració del centenari de l’Ateneu de Tàrrega en el que es repassarà la història del cinema a través de les millors BSO en versió simfònica. El concert, a càrrec de la Banda Municipal de Lleida, es durà a terme a les 19.00 h al Teatre Ateneu.
• Zona freak
Espai destinat a paradetes de marxandatge, parafernàlia de cinema i col•leccionables.
COL•LABORACIONS
El Galacticat acaba de ser seleccionat per la Fundació Catalunya Cultura d'entre 26 projectes a Catalunya per formar part del seu programa Impulsa Cultura. La mostra té acords de col•laboració amb diferents institucions i entitats com l’Ajuntament de Tàrrega, l’Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya, ICEC, la Filmoteca de Catalunya, l’Obra Social La Caixa, el Consell Comarcal de l’Urgell, la Diputació de Lleida, el CECAAC, l’Associació Ateneu de Tàrrega, l’ESCAC, Catalunya Film Festivals i Festival de Sitges, així com d'empreses i comerços de Tàrrega i l'Urgell.