ACN Lleida .- Aquest dilluns, 14 de març, se celebra el Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular. Des de l'1 de gener i fins avui, prop de 600 persones procedents d'Atenció Primària amb factors de risc i dins la franja d'edat de 45 a 70 anys s'han realitzat proves de diagnòstic precoç de malalties cardiovasculars i renals a 'El Bus de la Salut' a Lleida. Aquest projecte mèdic està impulsat per l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) i permetrà convertir la demarcació de Lleida en pionera en la prevenció cardiovascular i renal. 'El Bus de la Salut' va començar al gener de 2015 el seu recorregut per la demarcació. L'any 2015, 2.776 persones que van passar per l'autobús, de les qual el 65% presentaven malaltia ateromatosa (greix a les artèries) oculta i el 20% malaltia renal oculta. L'any 2016, el bus visitarà 40 municipis de la demarcació de Lleida i es preveu que hi passin unes 2.700 persones.
Les persones d'Atenció Primària amb factors de risc i dins la franja d'edat de 45 a 70 anys són citades de manera aleatòria per realitzar un circuit amb proves indolores i sense cap efecte secundari que requereixen uns 60 minuts per individu. En el cas d'una persona, que compleixi requisits, interessada en fer-se les proves i no seleccionada, pot fer-se les proves a la unitat UDETMA, al CAP de les Borges Blanques i al CAP Cappont de Lleida.
La Diputació de Lleida, la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) volen convertir Lleida en una demarcació pionera en la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals, modificar els hàbits poc saludables de la població i sensibilitzar la població sobre la importància social de la donació d'òrgans.
Les proves s'inicien amb una entrevista per conèixer l'estil de vida i els hàbits alimentaris, una espirometria, unes enquestes de son diürna i la prova d'autofluorescència. També es recull una mostra de sang i d’orina per guardar en un biobanc per a futurs estudis, així mateix s'extreu una mostra sanguínia punxant el dit i una petita mostra d'orina (el bus disposa de un bany), per saber com funcionen els ronyons, quin és el nivell de colesterol i altres paràmetres. Mitjançant una ecografia (com les que es fan a l'embaràs) es visualitza l’estat de les artèries caròtides (situades al coll), femorals (situades als engonals) i també les del cervell (ecografia transcraneal). Els resultats de les proves efectuades queden registrades a l'historial clínic del pacient i el seu metge de família determinarà les modificacions d'estil de vida o de tractament a nivell individualitzat i segons els resultats.