A Alfés les segadores ja han començat a treballar tot i que la producció és inferior que d'altres campanyes a causa de la poca pluviometria de l'hivern
Tàrrega (ACN).- Les segadores ja estan treballant i recollint el cereal d'alguns punts de les comarques de Lleida. És el cas d'Alfés (Segrià), una de les zones on la collita comença més aviat, gairebé un mes abans que a la resta de comarques. Els pagesos lamenten però que a causa de la manca de pluges la producció és bastant més inferior que altres campanyes de manera que només es treu un rendiment de poc més de 1.000 quilos per hectàrea. Això els obligarà a cobrir les despeses a través del peritatge de les assegurances. Per contra, a zones de secà de l'Urgell i la Segarra s'estima una producció d'entre 2.500 i 3.500 quilos per hectàrea, i a les parts bones del Solsonès es podrà arribar als 6.000 quilos per hectàrea.

Un dels membres de la junta de la Cooperativa d'Alfés, Lluís Sentís, es lamenta que enguany que els preus del cereal van ''mig bé'' a la seua zona les collites no arribin ni als 1.500 quilos de cereal per hectàrea. Sentís afegeix que això no permetrà ni cobrir els costos i els pagesos hauran de confiar en cobrar aviat l'assegurança per poder obtenir el capital necessàri per poder sembrar l'any que ve. Per sort, diu Sentís, a Alfés gairebé un 90% dels pagesos es fan l'assegurança. Segons Sentís, la collita d'aquest 2011 és ''desastrosa'', ja que la mitjana històrica dels darrers deu anys se situa en els 2.400 quilos per hectàrea.

Per tot plegat, el responsable de cereals del sindicat Unió de Pagesos (UP), Alejandro Domingo, explica que enguany han valorat la campanya com a ''irregular'', ja que hi haurà comarques on la collita serà molt dolenta, com al Segrià, i d'altres en què serà francament bona, com al Solsonès o parts altes de la Noguera. Aquesta situació s'ha donat com a conseqüència de l'hivern sec, assegura Domingo. En aquest sentit, recorda que fins al març no va ploure i que tampoc hi ha hagut massa presència de boira, que aporta humitat als sòl.

Malgrat tot, Domingo afegeix que per sort al març i a l'abril es van donar precipitacions que van ajudar al desenvolupament del cereal. Així mateix, assenyala que les temperatures han estat força regulars, tret de les de la passada setmana, que han estat més altes del normal, amb una calor intensa que ha perjudicat el cereal perquè la planta es trobava en un moment en què s'acabava de formar el gra, i les altes temperatures la ''maten literalment'' assecant-la i provocant així la pèrdua de rendiment.

A la zona del Segrià, les pluges de la primavera no s'han pogut aprofitar perquè com que és un lloc de collita tant primerenc la planta ja estava desenvolupada. En canvi a zones com l'Urgell s'ha pogut compensar la manca de pluges amb l'ajuda d'alguns regadius de suport com el del canalet de Tàrrega. Pel que fa al secà, els blats es preveu que tinguin una mica més de qualitat que els ordis, ja que tenen el cicle més llarg i han aguantat bastant bé la manca d'aigua.

Estimació de producció segons comarques

Segons Domingo, a la zona de l'Urgell es preveu una collita d'entre 2.500 i 3.500 quilos per hectàrea. Així mateix, en algunes zones bones del Solsonès es podria arribar als 5.000 o 6.000 quilos per hectàrea, mentre que a les zones menys afavorides d'aquesta comarca la producció se situaria entre els 4.000 i 5.000 quilos per hectàrea. A la zona nord de la Noguera es preveuen collites superiors als 4.000 quilos per hectàrea. En general a tot Catalunya però, UP considera que la campanya d'aquest 2011 serà una mica més inferior que la de l'any passat.

Preus alts a causa de la sequera que viu França i les fronteres tancades de Rússia

Pel que fa als preus, Alejandro Domingo reconeix que durant tot l'any el cereal ha tingut ''un comportament bastant bo'', fet que ha perjudicat negativament als ramaders, ja que han hagut de pagar-lo a un preu molt alt per alimentar el seu bestiar. Per contra, s'han apujat els costos de producció amb un increment del preu dels adobs i també dels carburants per a la maquinària. Això no obstant, Domingo assegura que amb el preu del cereal s'acaben cobrint despeses. Tot plegat apunta que és per causa de la sequera que s'està patint en cultius d'altres països europeus com França o al fet que Rússia encara té les fronteres tancades.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes