Aquesta processó dóna el tret de sortida als actes religiosos de Setmana Santa al país i compta amb la participació de fins a 2.000 persones
Bellpuig (ACN).- A Bellpuig ja ho tenen pràcticament tot a punt per a una nova edició de la Processó dels Dolors, una de les més antigues de Catalunya ja que fa més de 300 anys que es porta a terme. A més a més, és la que dóna el tret de sortida als actes religiosos de Setmana Santa al país. Les juntes responsables de cada un dels sis passos que la conformen estan ultimant aquests dies tots els detalls i ornaments de cada escena que passejaran. Així mateix, altres aspectes com el vestuari dels armats i les vestes també ja estan a punt per desfilar demà divendres a partir de les deu de la nit. Una de les novetats d'enguany és la renovació de tambors del pas dels armats, un dels més espectaculars d'aquesta processó.

La Processó de la Mare de Déu dels Dolors de Bellpuig és una de les antigues de Catalunya i la consolidació que li ha comportat tants anys d'antiguitat fa que sigui la que pràcticament dóna el tret de sortida als actes religiosos de Setmana Santa arreu del país. Tal com explica l'expert en aquesta processó i locutor a Ràdio Bellpuig, Juli Fos, la devoció mariana té els seus orígens a Bellpuig a finals del segle XI. No va ser però fins a l'any 1704 que la localitat urgellenca va comptar amb la primera imatge de la verge dels Dolors, i l'any 1722 tingué lloc la primera Processó per honorar-la. Posteriorment, al 1724 es va fundar la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors.

Segons Fos és un ''privilegi'' que Bellpuig pugui desenvolupar aquesta processó al Divendres de Passió, i a diferència de les que tenen lloc al Divendres de Dolor, en aquesta, el que es busca és lloar la figura de la Mare de Déu dels Dolors. La processó de Bellpuig tal com avui en dia es desenvolupa data dels anys 40 del segle passat. És una processó ''estàndard'', segons Fos, però destaca que cadascun dels sis passos que la conformen té la seva junta, que se sol estar formada segons el barri del municipi.

Aquesta processó és l'acte popular que té més participació ciutadana a Bellpuig, i més de 2.000 persones hi poden desenvolupar alguna tasca. Cada any es fa un recorregut diferent i a la vila s'hi arriben a aplegar fins a 15.000 persones per veure la primera processó de la temporada de Setmana Santa.

Enguany, una de les novetats és la incorporació de nous tambors al pas dels armats, un dels més espectaculars de la processó, a banda del més solemne, que és el que transporta la Mare de Déu dels Dolors. El pas dels armats està format per uns vint legionaris, sis tabalers i un petit esquadró de nens.

Aquests dies, les juntes dels diferents passos van molt atrafegades per deixar enllestits tots els detalls del seu pas. Per això, han hagut de treure la pols de les figures que conformen l'escena, han col·locat la gespa artificial que es posa al tarimat del carruatge que les transporta i no serà fins a darrera hora que es posaran les flors per ornamentar tot el conjunt. Així mateix, també ja tenen preparades totes les vestes i ciris que lluiran durant la processó.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes