Demanen a la Generalitat l'aplicació de mesures "urgents" per evitar que moltes explotacions hagin de tancar
Lleida (ACN).- La recent creada Plataforma econòmica lletera catalana ha denunciat aquest dimecres a Lleida la "greu" situació que viu el sector per la crisi de preus en què viu immers des de fa temps. Els ramaders demanen mesures a l'administració com ara un "pla de xoc" o solucions per què les explotacions puguin obtenir liquiditat per tirar endavant. Els productors de llet han alertat que si no s'actua de forma "urgent" es poden perdre al sector entre 3.000 i 4.000 llocs de treball, entre directes i indirectes, en els pròxims sis mesos. Segons la plataforma, els productors estan perdent uns 0,08 euros per litre de llet, el que en el conjunt de Catalunya suposa unes pèrdues d'uns 8 milions d'euros anuals.

Els ramaders reclamen a la Generalitat "un pla de xoc urgent" davant la situació de crisi que viu el sector amb mesures a curt i llarg termini que passin pel finançament i refinançament del deute. Acusen la gran distribució d'imposar les seves condicions mentre els productors "s'arruïnen" i per això també reclamen canvis normatius, amb l'establiment d'un preu mínim de referència que cobreixi els costos de producció.

A la vegada, alerten de la retallada que poden sofrir en els drets de pagament únic si s'aprova la PAC com està prevista en l'esborrany de la CE ja que pot significar pèrdues del 85% en l'ajut directe que reben les explotacions lleteres. A més, també reclamen a l'Agència de Seguretat Alimentària més controls als productes transformats i frescos procedents d'altres països per comprovar si s'adeqüen a l'etiquetatge i que se'ls exigeixi els mateixos requisits que els produïts a casa nostra.

Segons la plataforma, el sector lleter arrossega pèrdues continuades en els darrers tres anys, les quals se situen en els 8 cèntims d'euro el litre, el que en el conjunt de Catalunya suposa pèrdues d'uns 8 milions d'euros anuals. La majoria de les 813 explotacions lleteres catalanes són empreses familiars, segons ha destacat Roser Serret, qui ha assegurat que el sector ha arribat a una situació que no pot suportar en què els ramaders s'han vist obligats en molts casos a hipotecar el seu patrimoni.

Els productors han explicat que a dia d'avui el cost de producció de la llet se situa entre els 0,36 i 0,41 euros/litre i només en cobra 0,32 euros, xifra a la que s'ha de sumar el preu de l'energia, que s'ha incrementat un 10% i del cereal, que ho ha fet un 40%.

Davant aquesta situació, els productors catalans han alertat que en els pròxims sis mesos es poden perdre entre 3.000 i 4.000 llocs de treball al sector, un 30%, ja que asseguren que moltes explotacions es poden veure obligades a tancar per no poder fer front a la crisi de preus. En aquests sentit, Jaume Torra ha alertat que "marxaran empreses lleteres i en vindran de França". "Els sindicats quan hi ha conflicte laboral parlen d'evitar les deslocalitzacions", però segons Torra aquesta situació no és té en compte per part de l'administració quan passa al sector ramader, el qual ara per ara dóna feina a uns 12.000 treballadors a Catalunya, entre directes i indirectes.

Els productors catalans no entenen com grans cadenes de distribució comercialitzen la llet a França a 0,80 euros el litre mentre a Catalunya ho fan a 0,41 euros, pel mateix producte. Manel Sarret ha explicat que mentre França és un país excedentari en producció de llet, amb unes 24 milions de tones anuals, l'estat espanyol és deficitari, ja que se'n produeixen 6 milions de tones. Davant aquest context, els productors acusen aquestes grans cadenes de voler "ensorrar" el sector productor a Catalunya per poder-hi entrar a vendre la llet sobrant amb preus més elevats. Sarret ha recordat que actualment les principals empreses de l'Estat de llet són de capital francès.

Torra ha explicat que l'1 d'abril sortirà publicat el contracte entre indústria i productors pel preu de la llet. Però als ramaders no els sembla suficient ja que el contracte no estableix un preu mínim de referència, preu que exigeix el sector productor perquè "si no, no ens serveix". Torra ha dit que algunes indústries ja l'estan fent però ha remarcat que legalment tenen marge de sis mesos d'aplicar-lo.

La plataforma unitària en defensa del sector lleter té el suport d'Unió de Pagesos, JARC, Asaja, Urapac-UPA, de la Federació de Cooperatives i de l'Organització de Productors Lleters (OPL). La plataforma es va constituir la setmana passada a Vallfogona de Balaguer (Noguera) amb l'objectiu de buscar solucions a la crisi de preus que viu els sector de la llet per tal de garantir el futur de les explotacions lleteres catalanes.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes