L’EMD del Talladel conjuntament amb el Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega i en col·laboració amb l’Associació Alba desenvoluparà a partir del proper mes de juny un Camp de Treball per a joves entre 13 i 17 anys que ha estat concedit per
Segons ha explicat a Ràdio Tàrrega el doctor Francesc Rodríguez Bernal, historiador i professor de
Segons el doctor, el jaciment del Pla de les Tenalles “encara té una gran potència d’excavació degut a que la seva gran singularitat es troba en que les seves estructures tenen una alçada que supera el metre i mig, el qual per un jaciment d’època ibèrica i tenint en compte d’altres jaciments és bastant atípic i pot ser novament excavat i donar encara molta informació”.
Concretament el jaciment ibèric del Pla de les Tenalles o Comallaret es troba ubicat al nucli de
Si el caràcter orogràfic defineix el seu topònim de sempre com a Comallaret (diminutiu de coma), la forma plana de la seva part superior i l’abundància de ceràmica que els agricultors trobaven en aquella zona va donar lloc al topònim de Pla de les Tenalles.
Per poder-hi arribar des del municipi de Tàrrega s’ha de seguir la carretera que va al Talladell i un cop es passa aquest nucli ens desviem a la dreta cap al nucli de
Es va donar a conèixer per Ramon Boleda a principis dels anys cinquanta, tot i que no seria fins a gairebé vint anys més tard, al 1979, quan es farien les primeres prospeccions. Moltes de les troballes, de les que destaquen les ceràmiques d’èpoques hallstàttiques i campanianes, es poden veure actualment al Museu Comarcal de l'Urgell.
Segons fonts consultades per aquesta emissora, l’arqueòleg Jordi Pérez Conill relata en el nº 15 de
Les primeres intervencions foren a principis dels anys cinquanta i corregueren a càrrec de Ramon Boleda i Joan Tous. Concretament, segons detalla l’article, l’any 1953 s’excavà un àmbit, els materials del qual anaren repartits entre la col·lecció de Tous a Verdú, avui Museu de Verdú, i l’institut d’Estudis Ilerdencs, fins que van anar a parar al Museu Comarcal de l’Urgell.
Hom parla d’una documentació sobre la primera intervenció de l’any 1953 que no reflecteix tot el material obtingut com, per exemple, el pertanyent al Museu de Verdú i on s’afegeixen àmbits que foren excavats posteriorment. Joan Tous, qui, redescobrí el Pla, ingressà alguns materials a la col·lecció de l’Ajuntament de Tàrrega.
La zona excavada a principis dels anys cinquanta per Ramon Boleda i Joan Tous fou a l’extrem sud-oriental de la part superior del Pla.
Pere Villalba, a partir de l’any 1978, reincidí en aquesta zona. Del procés d’aquestes intervencions, avui, solament comptem amb unes estructures i uns materials ceràmics i lítics sense poder precisar amb exactitud quan, com i quines foren les estructures excavades i la localització exacta dels materials.
En la dècada dels seixanta es constata més activitats per part d’Antoni Bellart i Joan Alvareda, veïns de Tàrrega, que obtingueren uns conjunts de materials que en part van estar donats al Museu Comarcal de l’Urgell. Aquestes col·leccions permeteren advertir la riquesa de la cultura material moble que es podia localitzar en aquest assentament.
Després d’un període de temps llarg, Pere Villalba, sota la indicació de Joan Tous, trià la zona del Comallaret per desenvolupar una sèrie de campanyes entre el 1978 i el 1983 que reincidiren i ampliaren l’excavació de la zona sud-oriental.
En el transcurs d’aquestes campanyes el Comallaret patí uns grans retalls de la vessant sud-oriental i sud per obrir camps per a usos agrícoles, per la qual cosa l’Ajuntament de Tàrrega es decidir a comprar el que quedava de l’assentament per tal de preservar-lo.
Fotos: Prospeccions realitzades al jaciment. Descoberta d'una pica circular al Pla de les Tenalles, any 1953, actualment al Museu Comarcal de Tàrrega. Pica de pedra sorrenca utilitzada per tintar. Pla de les Tenalles, la Mora.