Beneficiarà a localitats de la Segarra, l'Urgell, l'Anoia i la Conca del Barberà
Lleida (ACN).- La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha autoritzat, com publica avui en el Butlletí Oficial de l'Estat, la Informació Pública del projecte de proveïment en alta des del canal Segarra-Garrigues el qual suposarà una inversió de 35,8 milions d'euros i comportarà una millora de la quantitat i de la qualitat en el proveïment d'aigua de 43 municipis de les comarques de la Segarra, l'Urgell, l'Anoia i la Conca del Barberà, amb una població actual de més de 62.000 persones. El projecte promogut i redactat per l'Agència Catalana de l'Aigua, serà executat per la societat estatal Aigües de la Conca de l'Ebre (AcuaEbro), responsable de les obres de construcció del canal principal del Segarra-Garrigues.
L'objectiu d'aquesta actuació, amb una inversió de prop de 36 milions d'euros, és solucionar els problemes en el proveïment que actualment tenen aquests municipis, motiu pel qual el projecte es va considera com a Interès General en el Pla Hidrològic Nacional. Beneficiarà a un total de 43 municipis, amb una població actual de 62.606 persones (incloent la fixa i l'estacional) i una població futura que al 2030 es pot situar en 83.811 habitants, per al que s'ha calculat un consum mitjà d'aigua al dia en el total de municipis de 32.573 m³/s.

En concret, se'n beneficiaran les poblacions de Montmaneu, a l'Anoia; a la Conca de Barberà: Conesa, Forès, les Piles, Llorac, Passanant, Santa Coloma de Queralt, Savallà del Comtat, Senan i Vallfogona de Riucorb; a la Segarra: Biosca, Cervera, els Plans de Sió, Estaràs, Granyanella, Granyena de Segarra, Guissona, Ivorra, les Oluges, Massoteres, Montoliu de Segarra, Montornès de Segarra, Ribera d'Ondara, Sanaüja, Sant Guim de Freixenet, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Talavera, Tarroja de Segarra, Torà i Torrefeta i Florejacs; i, finalment les poblacions beneficiades de l'Urgell seran Belianes, Ciutadilla, els Omells de Na de Gaia, Guimerà, Maldà, Nalec, Ossó de Sió, Sant Martí de Riucorb, Tàrrega, Vallbona de les Monges, Verdú i Vilagrassa.

D'aquests termes municipals, només 19 es veuran afectats directament per les obres i expropiacions previstes en el projecte. Actualment 29 d'aquestes poblacions s'abasteixen des del Canal d'Urgell i les 14 restants de pous i fonts. En ambdós casos existeix un problema de disponibilitat, ja que les que s'abasteixen del canal estan subjectes als manteniments que s'hi efectuen entre octubre i març i les que ho fan de fonts pròpies depenen de la disponibilitat de l'aigua en les èpoques de màxim consum. A més, existeixen problemes de potabilitat en tots els subministraments.

El projecte

La captació de l'aigua es farà directament al canal Segarra-Garrigues, al nucli de les Pallargues, al municipi de Plans de Sió, on, a través d'una impulsió es connectarà amb l'estació d'aigua potable del sistema a la localitat de Ratera. Aquesta estació ja està construïda però el projecte inclou una ampliació per augmentar-ne la seva capacitat.

La xarxa de distribució estarà formada per una conducció principal de 48,7 quilòmetres i una xarxa secundària de 64,29 quilòmetres. A més, durant el recorregut s'han inclòs 10 estacions de bombeig, totes elles de nova construcció i 5 dipòsits de regulació.

Municipis compartits entre la Conca de l'Ebre i Conques Internes

En el projecte s'inclouen quatre municipis, en concret Forès, Montmaneu, les Piles i Santa Coloma de Queralt, els termes municipals del quals es troben compartits entre la Conca de l'Ebre i les Conques Internes de Catalunya i que prendran cabals del Segarra-Garrigues, amb un màxim de 0,62 hm³/any en l'any horitzó. Per aquesta particularitat de territori compartit, el proveïment en aquests quatre municipis s'ha definit com a transferència de petita quantia la qual segons la Llei del Pla Hidrològic Nacional s'ha d'autoritzar mitjançant Resolució ministerial, la qual ja va ser dictada a l'octubre del 2010, després de sol•licitar informe preceptiu al govern d'Aragó i del tràmit d'audiència a la Junta de govern de la CHE, que va autoritzar la transferència.

En la resolució s'estableix que la transferència serà "temporal i transitòria" i caducarà conforme els quatre municipis rebin recursos de les Conques Internes. A més, la CHE planteja que s'inclogui que el disseny de les xarxes permeti que cadascun dels municipis pugui independitzar-se i permeti la seva connexió a un subministrament alternatiu quan existeixin solucions per al proveïment des de fora de la Conca de l'Ebre, sense que les condicions tècniques de la xarxa construïda hi suposin cap obstacle.

Per aquesta qüestió s'ha inclòs una addenda al projecte en què es preveu que per cadascun dels quatre municipis es construeixi una arqueta sobre el ramal de canonada d'alimentació, amb una vàlvula de comporta que permetrà el tall de l'aigua, un cabalímetre i una connexió del subministrament alternatiu.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes