Mossos d'Esquadra i pagesos porten a terme des de fa mesos un pla d'actuació per frenar les onades de robatoris cada cop més freqüents per la crisi econòmica
Lleida (ACN).- Les comarques de la plana de Lleida van registrar el passat 2010 al voltant de 700 delictes en l'àmbit del camp, una xifra que representa un increment del 12% respecte l'any anterior. És una dada que ha donat el comissari de la Regió Policial de Ponent, Joan Figuera, i que ha justificat pel fet que gràcies a la conscienciació i col·laboració dels pagesos cada vegada es presenten més denúncies quan té lloc algun robatori al camp. Mossos d'Esquadra i pagesos han explicat com porten a terme des de fa mesos un pla d'actuació per frenar les onades de robatoris al camp, cada cop més freqüents, en part, per la crisi econòmica i l'augment del preu de productes com el ferro i el coure.

Les dades dels Mossos d'Esquadra sobre el nombre de robatoris i delictes que van tenir lloc durant el 2010 al camp de Ponent demostren que hi ha hagut un lleuger increment d'aquests fets. Així ho ha explicat aquest dimecres el comissari de la regió policial, Joan Figuera, que ha remarcat que aquest increment no es dóna només perquè hagin augmentat els delictes en si sinó també perquè hi ha una major consciència del sector agrícola a l'hora de presentar una denúncia quan pateixen un furt a les seves finques o coberts.

La dada s'ha donat a conèixer en el marc d'una de les reunions periòdiques que porten a terme els Mossos d'Esquadra amb membres del sindicat Unió de Pagesos per tal de mirar de trobar solucions a les diferents onades de robatoris que tenen lloc en finques agrícoles i coberts de la plana de Lleida. Figuera ha explicat que ja s'ha posat en marxa un pla d'actuació conjunt entre mossos i pagesos per tal de posar fre als robatoris de tal manera que hi ha el compromís de les dues parts, d'una banda d'augmentar la presència policial, i de l'altra de comunicar qualsevol fet delictiu al cos el més aviat possible. Així mateix, el pla estableix un calendari anual amb el diferents períodes de l'any on la delinqüència al camp pot incrementar, ja sigui per la major presència de persones, com pot ser durant la campanya de recollida de la fruita, o com pel descens de l'activitat a les explotacions durant l'hivern, fet que afavoriria l'entrada de lladres a les mateixes per la falta de seguretat.

Segons Figuera, durant l'any passat els robatoris al camp es van mantenir en comarques com el Segrià, la Noguera i el Pla d'Urgell, però han augmentat a tota la zona de l'A-2 i concretament a les comarques de l'Urgell i la Segarra. Figuera també ha explicat que els robatoris han augmentat per la pujada del preu de materials com el ferro i el coure - molt presents a les explotacions agrícoles - i productes com el gasoil. Per aquest motiu, els agents porten a terme xerrades per diferents comarques on reuneixen els pagesos i els demanen que es guardin les eines de valor a casa si han d'estar una llarga temporada sense fer-les servir, o que no deixin els bidons de gasoil a la vista.

A més a més, els mossos també demanen als pagesos que posin marques a les seves eines o vehicles del camp, per tal de poder-los identificar més fàcilment en cas que posteriorment passin a formar part del mercat negre d'aquests productes. I es que els Mossos d'Esquadra han portat a terme inspeccions a la trentena de deixalleries de Ponent per tal d'averiguar si existeix mercat negre d'aquests materials. Figuera ha dit que en un 99% dels casos les deixalleries estaven en regla, però també han detectat presència de material robat, per tant, si que existiria un mercat negre de productes robats del camp a la zona.

El perfil dels delinqüents ha canviat

El comissari Figuera també ha explicat que amb els anys el perfil dels delinqüents que cometen aquest tipus de robatoris al camp ha canviat, ja que primerament es tractava de persones que robaven d'una forma molt individual i que normalment provenien de campaments gitanos. Ara però, aquests delictes han evolucionat i s'han creat autèntiques xarxes organitzades que actuen amb molta més efectivitat.

Així mateix, Figuera també ha apuntat a la crisi com un dels motius pel qual persones veïnes del poble on pot tindre lloc una onada de robatoris, siguin les mateixes que cometin els delictes.

No hi ha sometents

D'altra banda, Joan Figuera ha descartat la presència de sometents o grups organitzats de pagesos que exerceixin vigilància en zones on es produeixin robatoris. Figuera ha assegurat que constantment hi ha comunicació entre el cos policial i els pagesos afectats i ha qualificat de 'mite' els sometents que s'han organitzat de forma puntual en alguns municipis ja que han volgut servir 'més de ganxo per als mitjans de comunicació' que cap altra cosa.

Els pagesos volen ser els ulls dels mossos al territori

Per la seva part, el coordinador territorial d'UP a Lleida, Josep Cabré, ha dit que ofereixen tota la seva col·laboració amb la policia per mirar de frenar les onades de robatoris al camp. D'aquesta manera ha plantejat que els pagesos poden ser els ulls dels mossos al territori i avisar de seguida que vegin irregularitats a les finques. Per això, s'ha mostrat esperançat que el pla que han dissenyat conjuntament amb el cos serveixi per rebaixar la xifra de robatoris del 2010.

Cabré també ha puntualitzat que és molt difícil quantificar econòmicament els danys que es produeixen en una explotació quan hi entren a robar, ja que al preu del que costa les eines o material que s'ha robat, cal sumar-hi el dany que fan els lladres quan s'ho emporten
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració