Lleida (ACN).- La Diputació de Lleida ha aprovat aquest divendres una moció en defensa del sistema públic de Llars d'Infants arran de la reducció de l'aportació pública del Govern que posa en dubte el futur d'aquest servei educatiu no obligatori de titularitat municipal. Tot i que la moció estava acordada per tots els grups menys el Partit Popular -que hi ha votat en contra- el debat ha enfrontat el PSC i CiU. El president Joan Reñé ha criticat que en època de govern socialista s'haguessin construït guarderies amb més places que infants al padró municipal. Segons Reñé, que diu es farà tot el possible per mantenir el servei, caldrà mancoumnar Llars d'Infants entre pobles petits.

La reducció de l'aportació de la Generalitat de 1.800 a 1.300 euros a l'actual curs, passant als 875 euros pel proper, per cada alumne de les Llars d'Infants Municipals, ha estat el principal tema de debat del ple de la Diputació de Lleida d'aquest divendres. El grup d'Esquerra ha estat el ponent de la moció que ha sumat els vots de CiU i el PSC, tot i que s'ha obert el debat sobre les polítiques proserveis públics i les retallades.

El portaveu d'Esquerra, Jaume Gilabert, ha avisat que aquestes retallades "poden provocar el tancament de llars d'infants municipals". El portaveu del PSC, Miquel Aguilà, ha criticat "la manca de prioritats dels actuals governs" mentre el president de la Diputació, Joan Reñé, ha respost que no es pot seguir amb el model socialista de despesa desmesurada.

CiU s'ha sumat a la moció reclamant que la retallada que ha hagut de fer la Generalitat "es deu a l'anul·lació de la partida de 77 milions d'euros del Govern espanyol del Pla Educa 3 per l'ensenyament de 0 a 6 anys", segons la portaveu Rosa Pujol.

Segons el president de la Diputació el finançament de les Llars d'Infants a tres parts entre els pares, la Generalitat i els ajuntaments passarà a ser del 50% per part dels pares, el 25% pel Govern i el 25% restant pels ajuntaments.

Reñé ha avisat que si la mitjana actual del cost mitjà per plaça de la llar d'infants està als 3.420 euros, a algunes ciutats de l'entorn de Barcelona es situa als 7.000 euros, i en alguns pobles de Lleida, fins els 5.000. El president de la Diputació creu que aquesta despesa s'ha de resituar i cal millorar les ràtios d'alumnes. Segons Reñé però, "les llars d'infants mantindran el nivell de qualitat i d'assistència que hi ha hagut fins ara".

Alerta pels centres especials de treball

El Ple de la Diputació de Lleida ha aprovat amb el suport de tots els grups menys el PP una moció en defensa dels centres especials de treball, davant la reducció d'un 56% del pressupost públic a aquestes instal·lacions. El ponent de la moció, el portaveu d'ERC, Jaume Gilabert, ha assegurat que la retallada deixarà desateses 34.000 persones dels projectes de formació, orientació i inserció. Segons Gilabert "11.000 usuaris deixaran de ser inserits al mercat de treball, i més de 2.000 treballadors amb discapacitat seran acomiadats amb el risc que diverses d'aquestes entitats facin fallida o tanquin".

Del debat entre els grups també s'ha centrat en la responsabilitat de la situació, per la retallada de diners des de l'estat, segons CiU.

Pla d'ajust per retornar els 26 milions a l'estat

La Diputació de Lleida ha aprovat el pla d'ajut que aplicarà a partir d'ara per poder retornar els 26 milions d'euros anticipats per l'estat el 2009 en 10 anys enlloc de 5, com està inicialment previst. Per això, la corporació amortitzarà el deute necessari per situar el nivell d'endeutament per sota del 75%. El president Joan Reñé ha assegurat, a més, que l'any 2013 els pagaments de factures a proveïdors es situaran als 30 dies, una altra de les accions necessàries per poder retornar els diners en 10 anys.

Nous centres de salut

El Ple de la Diputació ha aprovat els convenis amb el Servei Català de la Salut i diferents ens locals que permetrà construir o ampliar diferents serveis sanitaris al territori. En concret, es construirà el nou consultori mèdic de Llardecans (Segrià), el de Golmés (Pla d'Urgell i Fondarella (Pla d'Urgell). A Solsona s'habilitarà la nova àrea de salut mental i demències, l'àrea d'especialistes, urgències i rehabilitació de fibromiàlgia.
Els convenis també inclouen el finançament per l'adquisició de l'equipament de programari informàtic, un ecògraf per cardiologia, i detectors d'incendis, seguretat i prevenció. La Diputació també ha aprovat les bases per a l'atorgament d'ajuts per a projectes de les ONG, en l'àmbit de la cooperació per al desenvolupament.

En el terreny laboral, el Ple ha aprovat l'ascens d'una administrativa del PSC a la categoria d'assessora, i una petició de compatibilitats d'un funcionari per l'empresa privada al qual PSC, PP i ERC s'han abstingut.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració