La pluja caiguda en els últims dies al municipi de Tàrrega, ha estat en general beneficiosa per als cultius. S 'han registrat mes de 40 litres d’aigua per metre quadrat des de el passat dissabte. La zona de l’ Urgell on bàsicament els cultius mes implantats són els de cereals, olivera, ametller i vinya, han estat beneficiats per les precipitacions d’aigua del passat cap setmana i de principis d’aquesta.
El potencial per millorar la productivitat de l’agricultura de secà depèn molt de la distribució de les pluges, per tant les precipitacions d’aquests dies han fet que la collita d’aquest any es recuperi.
En l’agricultura de secà és essencial el control de riscos. Com més gran és el risc de pèrdua de collita a causa de les sequeres i períodes secs de curta durada, menor és la possibilitat que els agricultors inverteixin en productes tals com fertilitzants químics i orgànics. És per això que amb l’arribada de les pluges no gaire freqüents en aquesta temporada, ha fet que els agricultors hagin començat a fer les aportacions corresponents de nitrats bàsics als cereals.
En els períodes de sequera, com el que estava patint la comarca de l’ Urgell i comarques veïnes, ha fet créixer l’alerta als agricultors que preveien conseqüències greus en la collita d’aquest any.
Es per això que a les terres de clima mediterrani continental, els mesos de març i febrer solen ser els mesos de poca pluja, quan hi ha algunes precipitacions són als mesos d’abril i maig, és per això que aquest any va molt bé que hagi plogut aviat, ja que l’ hivern i la tardor han estat molt secs i per tant les pluges en èpoques de primavera, i amb la quantitat que s’estan produint, fan creure que la collita torni a entrar dins dels paràmetres normals.
En les àrees de secà es necessita fer molt més per superar els efectes dels períodes sense pluja que anualment es produeixen. És el cas de l’ús de reserves d’aigua per a la campanya de regs del Canal d 'Urgell que ha beneficiat en èpoques de sequera els cultius del municipi i que ara amb l’arribada de les precipitacions s’han tancat perquè aquestes pluges contribueixin a la captació i emmagatzematge d’aigua per reduir els riscos i augmentar els rendiments dels cultius, i també per que generen una bona aportació a les reserves del pantà de Rialp i el pantà d'Oliana.
Un dels cultius que no aprofiten de gran manera aquestes precipitacions, és el dels ametllers que ara és troben en època de pol•linització. Una pluja constant i que duri dies faria que l’activitat de les abelles baixés considerablement amb la qual cosa provocaria una disminució en la pol•linització.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració