El catedràtic d'Història Moderna aposta perquè les retallades afectin el "mínim possible" l'ámbit de la docència
Lleida (ACN).- El catedràtic d'Història Moderna, Roberto Fernández, ha pres possessió com a nou rector de la Universitat de Lleida (UdL) pel pròxims quatre anys rellevant Joan Viñas, que ha ocupat el càrrec els dos darrers mandats fet que li impedia tornar-hi a optar. Fernández ha defensat la col·laboració de la UdL amb les institucions públiques i la necessitat "d'unitat interna" en el sí de la comunitat universitària. Entre les seves prioritats, ha defensat que les retallades afectin "el mínim possible" al capítol de personal: a la docència i al PAS. La presa de possessió, que ha estat presidida pel conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, s'ha celebrat a la Sala de l'edifici del Rectorat de la UdL.

Joan Viñas ha escenificat el traspàs de poders al nou rector de la UdL, Roberto Fernández. En el seu discurs, el rector sortint ha agraït els suports rebuts durant el seus mandats i fet un repàs dels projectes en què la UdL ha participat aquests darrers anys entre els quals ha destacat GlobalLleida o el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida.

El nou rector haurà de fer front en el seu mandat a un període de retallades en l'àmbit universitari i per això ja ha dit que treballarà perquè la tisorada sigui la més petita possible i perquè aquesta no afecti el personal de la universitat i, per això, ha demanat el suport de les membres de la comunitat universitària i de les institucions i representants polítics lleidatans.

Sobre les retallades, Fernández ha assegurat que encara no sap com i de quan seran tot i que en una reunió anterior Viñas va explicar que en les negociacions que s'estaven duent a terme estaven al voltant del 6,7 milions d'euros, amb la voluntat de reduir-les per haver "fet els deures". Fernández ja ha concertat una trobada amb el conseller Mas-Colell i amb el secretari general d'Universitats, Antoni Castellà, per veure en quin punt es troba aquesta qüestió.

En el seu discurs Fernández ha deixat clar que el nou equip de govern prioritzarà que les retallades no afectin la docència ni al PAS, és a dir al capítol 1, al de personal. Tot i això, ha remarcat que la UdL "és una institució educativa però que no va en detriment de la recerca" ja que "si no hi ha investigació, al segle XXI, no hi ha universitat".

També ha fet una crida a la "unitat interna" entre la comunitat universitària en referència als objectius i a l'acció perquè si no la UdL "tindrà feblesa davant dels poders polítics amb què ha de negociar", ha dit Fernández tot i remarcar que en aquesta "unitat interna" hi càpiga la discrepància. "No importa si el rector té raó, si no que les coses es facin bé per la casa" i s'ha compromès a què "el rector farà les seves propostes però si algú té una idea millor passarem a defensar-la", ha assegurat Fernández.

El nou rector ha recuperat en el seu equip tres figures que ja existien al primer mandat Viñas: El de coordinador de Rectorat, de coordinador de Política Universitària i Relacions Institucionals i la del coordinador d'Economia. Tot i això, ha remarcat que e cost de l'equip de govern de la UdL amb aquests nous càrrecs serà similar a l'actual.

Fernández serà el rector de la UdL els pròxims quatre anys després d'imposar-se -amb un 54% dels vots- al catedràtic de Producció Vegetal i Ciència Forestal, Jaume Lloveras, en les eleccions celebrades el 3 de maig. Fernández ha estès la mà a la candidatura de Lloveras a col·laborar en la gestió de la UdL els pròxims quatre anys. A banda del rector, durant l'acte també han pres possessió els membres del seu equip de govern. La cerimònia ha finalitzat amb el cant del 'Laudeamus Igitur'.

Roberto Fernández és professor universitari a Lleida des del 1980 i va obtenir la càtedra d'Història Moderna al 1992. Va ser el primer director de l'Institut de Ciències de l'Educació de l'Estudi General de Lleida, degà de la Facultat de Lletres i director del departament d'Història de l'Art i Història Social. Amb una llarga trajectòria en docència i recerca, és expert en història espanyola i catalana del XVIII. Va ser proclamat rector el 12 de maig, tot i que no ha pres possessió del seu càrrec de forma oficial fins aquest dimecres.

La Generalitat retallarà més d'un 10% de mitjana el pressupost a les universitats

Després de l'acte, el secretari general d'Universitats i Recerca, Xavier Castellà, ha dit que en els pròxims quinze dies la Generalitat acabarà de tancar les xifres i donarà a conèixer com afecten les retallades a l'àmbit universitari. Tot i això, ja ha dit que estaran per sobre del 10%, ja que les universitats són la tercera prioritat del Govern després de la salut i l'ensenyament.

L'ajust pressupostari no serà lineal i "caldrà veure quina part variable és en funció per haver fet els deures i quina no", segons Castellà. Hi ha dos elements "essencials" que es tindran en compte. Per una banda, el capítol 1, és a dir el que afecta al personal, ja que segons el secretari la llei obliga que aquest concepte no suposo més del 90% de l'aportació de la Generalitat quan actualment és de mitjana del 112% i, per altra, que la les xifres de dèficit de cada centre. A la vegada, aquests dos conceptes aniran vinculats a la qualitat en la docència i a l'àmbit de la recerca.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes