Una altra figura de cultura popular impulsada pel col•lectiu targarí Guixanet

L'Associació Guixanet de Tàrrega ha anunciat la seva voluntat d'estrenar aquest any 2011 una nova figura del bestiari popular de la ciutat, la qual es coneixerà amb el nom prou eloqüent de Lo Tossino. Amb aquest ànim, l'entitat ha endegat aquest passat Nadal una campanya de recaptació de fons per finançar el disseny i construcció de la figura, que farà la seva primera aparició a la propera Festa Major de Maig, a la cercavila anomenada la Nit del Tararot. Guixanet continua així amb la seva tasca de nodrir l'aparador folklòric de Tàrrega, ja que durant els últims anys també han estat els impulsors de l'Àliga de dos caps i els quatre nans que reprodueixen personatges de la capital de l'Urgell (Guantxo, Rosalia, Pio i Guixanet). A més, també han recuperat fa poc els Massers i el Pregoner, encarnats per actors. Aquests elements de cultura tradicional han gaudit d'una enorme acceptació i s'han integrat de ple amb els gegants i capgrossos de La Fal•lera Gegantera i l'Home de la Barra.

Com a tret diferencial, Lo Tossino és la primera figura creada per Guixanet la imatge de la qual no té cap referent en la iconografia històrica de la ciutat. Segons els seus membres, serà un element "dedicat a la rauxa i les ganes de passar-ho bé". "Si l'Àliga simbolitza la solemnitat, Lo Tossino representa la irreverència", afegeixen. La construcció de Lo Tossino, pressupostada en 5.500 euros, serà obra de l'artista guissonenca Agnès Pla, qui ja va plasmar les altres figures abans esmentades. Tindrà dos portants i apareixerà flanquejat per acompanyants vestits de pagès. El cap, els ulls, i la llengua seran mòbils, a més de lluir barretina i faldons. Com és costum per part de Guixanet, les actuacions de Lo Tossino aniran aparellades amb una coreografia i una partitura pròpies.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes