El sindicat lamenta que de la reunió de la setmana passada entre el sector productor i el departament no en sortís cap compromís
ACN · ID 619121 Lleida (ACN).- Unió de Pagesos demana al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural que es comprometi a articular mesures per fer front a la "greu crisi de preus" que pateix el sector de l'oli de l'oliva, tenint en compte les mesures de millora proposades pel sindicat. En aquest sentit, el sindicat lamenta que de la reunió bilateral mantinguda la setmana passada entre el sector i el departament per analitzar la situació del sector no en sortís cap compromís, "ja que tant el director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, com el sotsdirector d'Agricultura, Joan Gòdia, van posposar el debat d'aquestes propostes a la reunió de la taula sectorial prevista el 22 de juny".

Tal com porta temps denunciant Unió de Pagesos des de fa més de dos anys, el problema de l'enfonsament dels preus del sector de l'oli de d'oliva "no és una conseqüència d'una crisi de mercat sinó d'una crisi de preus, provocada sobretot per l'actuació abusiva de la gran distribució, que concentra el 86% de les vendes al detall de l'oli d'oliva i llença cada vegada més ofertes reclam en les quals ofereix oli d'oliva a preus molt baixos".

Des d'Unió de Pagesos, sindicat que ja cursat diverses denúncies contra empreses de la gran distribució per presumpte incompliment de la normativa en les seves ofertes d'oli verge extra, consideren que la solució a la crisi de preus que pateix el sector no és l'emmagatzematge privat. Per l'organització, "aquesta solució seria eficaç per a una crisi de mercat, que no existeix, i només beneficiaria a les mateixes cooperatives i envasadores que estan enfonsant el sector productor de l'oli d'oliva a l'estat espanyol". A més, tenint en compte l'exigència dels requisits mínims, "cap cooperativa catalana els arribaria a complir", asseguren.

Per això, UP insisteix als governs català i estatal en la necessitat d'extremar el control del compliment de les normatives que regulen les obligacions i els drets del mercat davant els abusos il·legals que es donen en la resta de la cadena alimentària, així com l'increment de les inspeccions per detectar possibles vendes a pèrdues i fraus al consumidor en els etiquetatges de l'oli d'oliva verge i verge extra.

El sindicat també proposa adequar la fiscalitat dels productors a la pèrdua d'ingressos que estan tenint com a conseqüència de la crisi de preus iniciada en la campanya 2008-2009, així com l'establiment d'ajuts d'Estat per la via d'ajuts de minimis per aquells productors amb més dificultats.

Entre les mesures que reclama al Govern, Unió de Pagesos demana que es promocioni l'oli d'oliva català, així com campanyes de promoció directa sobre els avantatges i qualitat dels olis d'oliva de Denominació d'Origen Protegida (DOP).

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes