Ràdio Tàrrega en directe

Economia

Agramunt obre les portes d'una multitudinària Fira del Torró
Divendres es va estrenar l’Acadèmia del Torró, una activitat formativa amb una seixantena d’estudiants d’hostaleria

La 35a edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt va obrir portes ahir i fins aquest vespre, els visitants podran descobrir, tastar i comprar una àmplia oferta de torrons, productes agroalimentaris i també d’artesania. També poden descobrir com es fa la cuita tradicional del torró d’Agramunt i gaudir d’un extens programa d’activitats per a totes les edats.

Divendres al matí va començar l’activitat amb una de les novetats destacades d’aquest any i que, després de l’èxit, tindrà continuïtat en properes edicions. Una seixantena d’alumnes d’escoles d’hostaleria van participar en l’Acadèmia del Torró, una matinal formativa. Reconeguts pastissers van ser els encarregats d’oferir les formacions a estudiants procedents d’escoles d'hostaleria de Lleida i Agramunt. La formació va anar a càrrec de Zoe Valero (Torrons Fèlix), David Gil (I+Desserts) i Josep Maria Ribé, Chef director de la Chocolate Academy BCN i Millor mestre xocolater d’Espanya 2005.

Al llarg d'aquest dissabte els visitants han omplert el recinte firal i el centre d’Agramunt. Òscar Ordeig i Molist, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha estat l’encarregat d'inaugurar la 35a edició de la fira. Durant l’acte, que s’ha fet a la carpa de La Cuita, Tamara Lombardo, directora de la fira, ha destacat les novetats d’enguany, com l’Acadèmia del Torró ‘una acció amb continuïtat i amb vocació de professionalitzar la fira’, ha fet un repàs a les activitats d'aquesta edició i ha fet un agraïment ‘a tothom que fa possible la fira més dolça de Catalunya’. L’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernàndez, ha destacat que la fira ‘ha esdevingut un dels millors aparadors del dolç al nostre país’ i ha demanat ‘suport i acompanyament’ a la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ‘perquè no es perdi l’essència de la fira’. Un prec que, el conseller, ha recollit posant en valor la fira i la voluntat de continuar impulsant el sector agroalimentari català. Ahir a la tarda la fira també va rebre la visita de Josep Rull i Andreu, President del Parlament. Es va fer una recepció a l’Ajuntament i, seguidament, també ha visitat la fira.

El recinte firal i els carrers d’Agramunt s’han omplert de visitants amb ganes de conèixer totes les propostes torronaires i les activitats han exhaurit les places disponibles. Per l’Aula del Gust hi han passat diversos professionals de la pastisseria. Avui ha sigut el torn d’Alfredo Machado que ha presentat el projecte Gelato Collection by Torrons Vicens; Zoe Valero de Torrons Fèlix i Borja López han parlat del torró i les seves possibilitats a la cuina; Àngel Lluch de Torrons Àngel&Lluch i La Gastronòmica han parlat de torrons ecològics i vins dolços de la DO Empordà; i Diego Alías (Ca l'Amador, Josa de Cadí) de producte i territori en una sessió amb la col·laboració de laa Federació Catalana DOP – IGP.

El mateix espai ha acollit la primera edició del Campionat Nacional ‘Torró Creatiu Mestre Àngel Velasco’ impulsat per Torrons Vicens. Un reconegut jurat, mitjançant un tast a cegues, ha sigut l’encarregat determinar el guanyador. Ha estat Marcos Díaz, mestre pastisser de la Pastisseria Rossana (Calafell, Tarragona). 

A l’Aula del Tast s'han donat a conèixer, a través de presentacions i tastos guiats, els productes de proximitat més destacats exposats al Pavelló Agroalimentari. Ahir també hi va haver activitats amb Arnau París i Rais Esteve que han presentat les postres de Tramantinaire de Molí la Vansa; un tast d’embotits de muntanya i vins catalans, amb Maset i Embotits Casolans de Planoles; un de formatge i els seus companys, amb Formatges Monber i Mels Alemany; un maridatge de dolç i salat, amb Cal Senzill; i un tast amb productes fets amb garrofa, amb Menjamiques.

I a l’Espai Guinovart, amb l’Aula de la Xocolata i el Vi, ha acollit demostracions i tastos acompanyats dels vins de la DO Costers del Segre, guiats pel sommelier Jordi Martínez, i xocolates d'Agramunt. Aquest dissabte hi ha hagut tasts de dolços i torrons de xocolata d’autor amb Torrons Fèlix i vins premiats; Xocolates tradició by Albert Adrià amb vins km0; xocolates i vins premiats amb Torrons Roig; i un tast a cegues del restaurant El Truc amb vins d'altitud.

Diumenge, més activitats
El recinte firal i el centre d’Agramunt es tornaran a omplir d’activitats durant tot el dia. Diumenge, per l’Aula del Gust, hi passaran David Gil (I+Desserts) que parlarà de la Xocolata Jolonch al torró; Jordi Farrés i Àngel Jubete de Virginias presentaran la millor Pasta de Te d’Espanya 2024; Saray Ruiz, pastissera i directora de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, descobrirà els usos i la importància dels fruits secs en els torrons; Lluís Costa i Albert Roca del Colectivo21Brix oferiran una sessió d’alta pastisseria a quatre mans i Alexis Garcia (100% Hojaldre) reconegut com a Millor Mestre Artesà d'Espanya 2024 presentarà un torró de campionat. A l’Aula del Tast serà el torn d’una sessió al voltant del gluten amb El davantal net de gluten; coques i vins amb Celler Matallonga i Forn Llaràs; La pedra seca feta torró, amb degustació d'essències de marge amb l’Associació Leader de Ponent; un maridatge de torrons d’autor i vins, amb Torrons Fèlix i Celler Montsec: i un altre maridatge de cerveses i formatges artesans, amb La Vella Caravana i el Sinyó de Miravet.

I a l’Aula de la Xocolata i el Vi, hi haurà tasts de trufes de colors i vins, amb Grau Marino i Costers del Sió; cacau i xocolata amb Ivan Pascual de Bean to bar Lleida i vins de petits productors de la DO Costers del Segre; pura xocolata by Mirela i vins de Celler Matallonga; xocolates a la pedra amb vins premiats de la DO Costers del Segre i Xocolata Jolonch; i xocolates amb vins monovarietals, amb DO Costers del Segre i Virginias.
No hi faltaran de nou tallers pels més petits a l’Espai Cuines, amb activitats renovades amb tallers gastronòmics pedagògics amb productes de l’horta del territori i elaboració de productes dolços i salats; la cuita, la Cursa del Torró o Les Foodgonetes amb més propostes gastronòmiques i musicals, entre altres activitats. La fira acabarà amb proclamació del Torronaire d’Honor, enguany, Ramon Puig Vicens.

 
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp


L'ÚLTIM INFORMATIU

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes