Ràdio Tàrrega en directe

Actualitat

Creix el nombre de joves menors de 20 anys que treballen a la campanya de la fruita
ASAJA reclama que el sector agrari quedi exclòs de la reducció de jornada a 37,5 hores setmanals per la seva singularitat productiva

L'Associació d'Empresaris Agraris de Lleida (ASAJA) ha presentat avui les primeres dades de la campanya de temporers 2025, que arrenca marcada per una doble realitat: un increment notable de joves menors de 20 anys inscrits per treballar al camp i la preocupació creixent del sector davant la proposta de reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals.

Segons ha explicat Pere Roqué, president d’ASAJA Catalunya, prop de 2.000 persones s’han inscrit a través de l’entitat per treballar a la campanya de la fruita, i un 15% d’aquestes són menors de 20 anys. Dins aquest col·lectiu, es constata una presència equilibrada entre joves nascuts a Catalunya provinents de famílies de tercers països i joves d’origen autòcton.

Veiem com moltes famílies necessiten nous ingressos i com torna el perfil del jove que vol treballar a l’estiu”, ha assenyalat Roqué, tot destacant que això reflecteix canvis socials derivats de l’encariment general del cost de vida.

A banda d’aquesta nova tendència, ASAJA ha volgut posar el focus en els creixents costos que afronta el sector, especialment els derivats de l’increment salarial i dels insums. En aquest context, Roqué ha estat contundent en la seva petició: “Reclamem que el sector agroalimentari quedi exclòs de la reforma que proposa limitar la jornada a 37,5 hores. No podem aplicar aquesta rigidesa en campanyes agrícoles que depenen del temps, la maduració de la fruita i la realitat productiva.

ASAJA iniciarà una recollida de signatures per portar la reivindicació al Congrés dels Diputats, defensant la necessitat d’una regulació laboral adaptada a les condicions específiques del camp.

Per la seva banda, Jordi Vidal, responsable de Fruita Dolça d’ASAJA Lleida, ha valorat l’inici de campanya com a incert per l’impacte de les pedregades del mes de maig i dels darrers dies. “Els quilos de fruita que arriben al mercat no són els esperats, però la fruita que s’ha pogut salvar presenta una qualitat molt bona i això ha permès arrencar amb preus acceptables.”

Tot i això, Vidal ha insistit que l’atenció està posada en com evolucionaran les cotitzacions i les condicions meteorològiques les properes setmanes, i ha recordat que el sector necessita remuneracions que cobreixin uns costos que no han deixat d’augmentar els darrers anys.

 
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp


L'ÚLTIM INFORMATIU
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes