El SIAD de l’ Urgell és un servei gratuït del Consell Comarcal de l’Urgell, adreçat a les dones, que ofereix informació, orientació i assessorament en els àmbits laboral, social, personal i familiar. Durant aquest any s’han dut a terme un gran nombre d’activitats que incentiven la sensibilització social, la prevenció, la detecció de la violència masclista i l’atenció a les víctimes.
En aquest sentit, s’han atès 153 consultes a ens locals, entitats de dones i altres associacions sobre temes relacionats amb la formació, els ajuts i altres consultes; s’han dut a terme sessions grupals per a 7 dones usuàries del servei, que han patit violències masclistes; també s’han format 35 docents mitjançant un taller de Coeducació, classe socials i aprenentatge, i s’han organitzat diverses actuacions per conscienciar sobre les violències masclistes i els micromasclismes, i també per fomentar l’empoderament de la dona i la igualtat de gènere entre la població. Per commemorar el 25 de novembre es van repartir, a 30 centres educatius, unes lones amb el lema Prou!
Per altra banda, també s’han dut a terme tallers formatius per a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO dels centres educatius de l’Urgell, que han arribat a 914 alumnes; s’ha col·laborat amb el SISI Urgell per organitzar 6 sessions de contes per a la igualtat de gènere per a les persones usuàries dels centres d’Agramunt, la Fuliola i Bellpuig, i juntament amb l’àrea de Joventut s’ha finançat la redacció del projecte del voluntariat per a l’establiment del Servei Urgell Lila, destinat a la informació, prevenció, sensibilització i intervenció de les violències masclistes, de gènere i LGTBIfòbiques en espais d’oci nocturn.
Aquest darrer exercici, s’ha treballat també en l’estudi dels noms de les vies i els espais públics de la comarca en clau de gènere amb l’objectiu de promoure l’increment dels noms de carrers dedicats a les dones. En total s’han comptabilitzat 985 carreres i vies, dels 62 són amb noms de personatges femenins i 50 noms d’espais públics, 9 dels quals tenen noms femenins. Com a dades significatives, el SIAD de l’Urgell ha atès 76 dones que s’han derivat a la psicòloga i/o l’advocada del servei, 45 de les quals han estat víctimes de violència de gènere, física o psicològica, així com d’ agressions sexuals o assetjaments laborals.
Cal tenir en compte que l’any 2020, el SIAD de l’Urgell va atendre 44 dones, 20 de les quals eren víctimes de violència de gènere, per tant s’han duplicat les dones ateses per violència masclista respecte de l’any anterior. Aquest augment s’atribueix al fet que les dones víctimes d’aquestes violències cada vegada acudeixen més a la recerca d’informació i ajut per al problema que pateixen. Aquestes dades mostren que cal continuar treballant en la seva atenció i, també, en la prevenció i la sensibilització de les violències masclistes i les desigualtats de gènere.