Cultura
Tot i que la pluja ha afectat la meitat de les vetllades, el festival ‘a2m’ ha assolit rècords de persones visitants, dels pobles del municipi i d’arreu del país, que han omplert els espais habilitats, al llarg dels mesos d’estiu. Això ha estat possible gràcies a la complicitat del veïnat, les companyies participants i el suport econòmic de l’Ajuntament de Tornabous, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i l’Espai Lluís Companys, del Tarròs.
Anticipant-se a les previsions de pluja, la darrera jornada del festival, prevista pel 26 d’agost, es va posposar per aquest dissabte 23 de setembre.
La vetllada, que pren el títol final de festa i d’estiu, es durà terme enmig del jaciment de la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol de Tornabous, oferint una forma diferent d’acostar-se i descobrir aquest patrimoni.
Mantenint el tarannà popular, amb una aportació de 2 euros, i d’anar per casa: es requereix que cadascú es porti la cadira —o el coixí o l’estora—. Encetarà la tarda, a les cinc (17.00 hores), la companyia segarrenca La Guilla Teatre, amb l’espectacle de titelles Una carrerada de contes. La Filigrana Gràcia i en Josep Tour arribaran amb el misteriós i inseparable carro carregat d’històries i contes que han anat recollint per arreu al llarg dels anys.
A les sis de la tarda (18.00 hores), l’equip d’educadors i educadores de l’empresa Iber, proposaran una visita guiada per conèixer en primera persona, la història del poble ibèric dels ilergets a través de les restes arqueològiques d’una de les seves grans ciutats.
A dos quarts de vuit (19.30 hores) arriba el moment culminant de la diada. Amb la posta de sol i enmig d’una de les places de la ciutat, l’espectacle musical Transparències, amb Pau Elias i Berta Puigdemasa. Una experiència sonora a través de la fusió de dos instruments ben peculiars. El so embolcallador i majestuós de l’arpa unit al del botellòfon, un curiós artefacte musical compost desenes d’ampolles de vidre. La darrera vetllada es completarà amb un sopar popular amb cocs de recapte.
La Ciutat Ibèrica del Molí d’Espígol Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2009, se situa sobre una suau elevació de la plana urgellenca, a l’actual municipi de Tornabous, i amb una superfície aproximada d’1 hectàrea esdevé el jaciment més gran de la Catalunya occidental. De fet, algunes hipòtesis apunten que el Molí d’Espígol podria correspondre a la mítica ciutat d’Atanagrum, antiga capital de la tribu dels ilergets.
Així mateix, ja s’hi podran veure els resultats de les darreres campanyes arqueològiques i de consolidació per part de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i el Museu d’Arqueologia de Catalunya. Les visitants hi podran descobrir una trama urbana envoltada per una extensa muralla i organitzada mitjançant carrers empedrats, places, estructures per al control de l’aigua, cases de diferent tipologia i, fins i tot, un barri manufacturer i un camp de sitges.