Cultura
‘Paradís’ d’El Somni Produccions obrirà el cicle, que inclou la nova comèdia de Jordi Galceran i Sergi Belbel o el darrer muntatge protagonitzat per Mercè Arànega entre altres propostes · Totes les representacions tindran lloc al Teatre Ateneu, que enguany commemora el centenari de la seva inauguració · La Xarxa oferirà 7 propostes per al públic familiar
La Regidoria de Cultura de Tàrrega ha programat 10 espectacles destacats de la cartellera actual en el marc de la 29a Temporada d’Arts Escèniques, que aixecarà el teló aquest dissabte 23 de setembre. El cicle també inclourà unes altres 7 propostes de Fundació La Xarxa adreçades al públic familiar. La capital de l’Urgell continua apostant així per una programació professional de qualitat que engloba muntatges de caire popular amb altres de creació contemporània innovadora. La comèdia serà enguany el protagonista indiscutible dalt de l’escenari, des del qual es vol fer reflexionar al públic sobre la societat actual.
Totes les representacions tindran lloc al Teatre Ateneu, que enguany celebra el centenari de la seva obertura. Tàrrega commemorarà l’efemèride amb propostes com la xerrada que oferirà aquest divendres 22 de setembre (20 h) el comentarista cinematogràfic Albert Beorlegui per tal de rememorar els inicis d’aquesta emblemàtica sala. L’acte inclourà la projecció de la pel·lícula ‘Singing in the rain (Cantant sota la pluja)’, un dels clàssics del cinema del segle XX, en recordança dels anys que el teatre era una de les sales de projecció de la capital de l’Urgell. Un altre dels plats forts del programa d’actes per commemorar el centenari d’aquest edifici que ha esdevingut símbol de la vida cultural targarina és l’exposició que acollirà la Sala Marsà entre el 9 de novembre i el 3 de desembre.
Inaugurada l’any 1923, la sala es manté com a epicentre de l’activitat teatral a la ciutat i acollirà durant els propers mesos reconeguts i premiats espectacles de Sixto Paz Produccions, Bitó Produccions, Sala Flyhard o La Calòrica, entre altres.
El regidor de Cultura, Miquel Nadal, ha destacat durant la presentació de la 29a Temporada d’Arts Escèniques de Tàrrega davant els mitjans de comunicació que “la programació estable més antiga de la demarcació de Lleida aixecarà el teló amb un molt bon ritme de venda d’abonaments”. Nadal ha afegit que “en aquesta ocasió hem apostat per espectacles que puguin atreure el gran públic per tal de celebrar el centenari de l’Ateneu”. Per la seva banda, la tècnica de Cultura, Teresa Garcia, ha destacat que “hem bastit un programa que combina grans muntatges i petites perles de l’escena actual, que alhora defensa la paritat, ja que veurem moltes actius i directores a l’escenari”.
Estrena de la temporada amb ‘Paradís’
El Somni Produccions obrirà la temporada aquest dissabte 23 de setembre amb ‘Paradís’, una peça de suspens escrita i interpretada per Sergi Baos. El muntatge arriba a Tàrrega en el marc de la Xarxa Alcover, que promou la circulació de la producció escènica realitzada als Països Catalans. És una obra contada a quatre veus en forma de ‘road movie’ amb quatre protagonistes desenvolupats per un sol actor, Sergi Baos, que va relatant aquesta història divertida i emotiva des de diferents punts de vista. Val a dir que la tècnica de Cultura, Teresa Garcia, detallarà tota la programació del cicle abans de la representació teatral.
La segona cita de la 29a Temporada d’Arts Escèniques de Tàrrega, una de les més veteranes de les comarques de Lleida, serà el divendres 29 de setembre. La Cia. Cassandra Projectes Artístics i la Sala Beckett presenten ‘Viatge d’hivern’, una obra inspirada en el cicle de cançons ‘Winterreise’ de Franz Schubert i Wilhelm Müller. Magda Puyo dirigeix aquest viatge que ens proposa Elfriede Jelinek per les seves pròpies experiències, tan artístiques com íntimes. L’espectacle, finalista del Premi BBVA de Teatre, és un treball de recerca on paraula, música i moviment esclaten a escena com un riu desbocat. Laia Alberch, Pepo Blasco, Rosa Cadafalch, Clara Peya, Bru Ferri i Encarni Sànchez interpreten els personatges d’aquest text escrit per la Premi Nobel de Literarura de l’any 2004.
Un dels plats forts és el drama ‘Cost de vida’ de Sixto Paz Produccions, que posa al descobert la complexitat de cuidar i deixar-se cuidar. Els protagonistes són quatre personatges interpretats per Julio Manrique, Pau Roca, Anna Sahun i Katrin Vankova les vides dels quals s’entrellacen i col·lideixen. El text de Martyna Majok, premiat amb el Premi Pulitzer l’any 2018, és una faula urbana sobre la solitud i la necessitat que tenim de cuidar-nos els uns als altres. La cita és el dissabte 21 d’octubre.
Prendrà el relleu el dissabte 4 de novembre ‘Fitzroy’, l’última comèdia signada pel dramaturg i guionista Jordi Galceran. Fent tàndem amb el prestigiós director Sergi Belbel, torna als escenaris amb l’artilleria després de vint anys de l’èxit d’’El mètode Grönholm’, vuit d’’El crèdit’ i cinc de ‘Paraules encadenades’. Ho fan amb un repartiment de luxe integrat per les actrius Sílvia Bel, Sara Espígul, Míriam Iscla i Natàlia Sánchez. Totes elles donen vida a les quatre escaladores que han d’afrontar el dilema de tirar endavant l’ascensió o rendir-se.
El dissabte 18 de novembre arribarà ‘La pell fina’ de Sala Flyhard, un muntatge escrit i dirigit per Carmen Marfà i Yago Alonso que tracta de tot allò que no estem preparats per dir ni per rebre. També seleccionada per la Xarxa Alcover, ‘La pell fina’ reflexiona, en clau d'humor, sobre la manera que tenim de tractar-nos. Temes com la maternitat, el talent o les relacions de parella posen de manifest que tenir cura dels altres segueix sent una assignatura pendent.
Per la seva banda, ‘Instruccions per fer-se feixista’, un text de Michela Murgia ple d’ironia sobre la perillosa propagació dels populismes en les nostres societats, arribarà a Tàrrega el dissabte 2 de desembre. L’actriu Mercè Arànega es fica a la pell, el pensament i la denúncia de l’escriptora i activista italiana que signa el text, la qual té gran projecció pública al seu país. La multipremiada intèrpret, coneguda per la ciutadania pels seus papers a la televisió i el cinema, es converteix en la protagonista d’un monòleg que denuncia l’actual onada de feixisme arreu d’Europa i la resta del món. Un text per fer trontollar la seguretat en el nostre sistema democràtic, adaptat per Sergi Pompermayer i dirigit per Miquel Gorriz.
Un any més, el teatre inclusiu tindrà presència a Tàrrega. Serà el diumenge 10 de desembre gràcies a ‘Pastoral i tutelada’, un cru testimoni de com les persones més vulnerables han viscut els estralls de la pandèmia. Obra d’InCursió Social amb Íntims Produccions i interpretat per persones de l’Associació Alba de Tàrrega, Residència Monestir de Sant Bartomeu de Bellpuig, Sant Joan de Déu - Terres de Lleida d'Almacelles i Talma de Juneda., el muntatge reflexiona sobre com vivim l’amor en la nostra societat.
La darrera de les funcions de l’any arribarà de la mà de Hause & Richman i Velvet Produccions el dissabte 16 de desembre amb ‘Conspiranoia’. Eduard Farelo, Àurea Márquez, David Vert i Mia Esteve donen vida als protagonistes d’aquest text escrit a quatre mans per Marc Angelet i Jordi Casanovas. Plegats signen aquesta comèdia dramàtica plena de teories de la conspiració, secrets, mentides i amistats a punt d’esclatar.
Per la seva part, Kulunka Teatroa portarà el seu teatre de màscares a l’escenari targarí el divendres 19 de gener. Després d'’André’ i ‘Dorine i Solitudes’, la companyia basca amb una gran projecció internacional, torna a apostar pel llenguatge silent de les màscares a ‘Forever’. Tot i tractar-se d'un espectacle sense text, un dels seus punts forts resideix precisament a la seva elaborada dramatúrgia. En aquesta ocasió, ha calgut un procés de vuit mesos de creació repartits en dos anys per crear el “text” d'aquest muntatge i la seva conseqüent partitura d’accions que permeten a l'espectador entendre la situació i la psicologia dels personatges sense trobar a faltar la paraula.
Finalment, La Calòrica presentarà el dissabte 3 de febrer la comèdia ‘Els Ocells’, que explica la historia de dos atenencs adinerats que, farts de la ingerència pública en els seus assumptes particulars, abandonen el món dels humans i convencen els ocells de crear una nova civilització. La Calòrica, exprimint el màxim potencial còmic dels seus components, revisita aquest text escrit per Aristòfanes l’any 414 aC per estudiar els mecanismes emocionals que fan funcionar el populisme neo-liberal i qüestionar-se els motius del seu auge a l'esfera internacional. Una comèdia on l'humor més negre i absurd es posa al servei del discurs més polític.
La majoria de representacions tindran lloc a 2/4 de 9 del vespre excepte ‘Paradís’ (funció a les 20 h) i ‘Pastoral i tutelada’ (18 h). Les entrades ja són a la venda, amb els descomptes habituals, a través de La Botiga del Museu (c. Major, 11) i al web www.culturatarrega.cat.
Programació de Fundació La Xarxa
Per la seva part, la Fundació La Xarxa acostarà produccions de teatre per a tots els públics els diumenges a la tarda amb presència de titelles, teatre musical i visual. Els noms que integren el programa són Cia, Teatre de l’Abast – La Fam Produccions (29 d’octubre), Cia. Sgratta (12 de novembre), Tanaka Teatre (3 de desembre), Cobla Lluïsos (21 de gener), Planeta Impro (4 de febrer), La Mecànica (18 de febrer) i Giramàgic (24 de març).
Totes les representacions tindran lloc al Teatre Ateneu, que enguany celebra el centenari de la seva obertura. Tàrrega commemorarà l’efemèride amb propostes com la xerrada que oferirà aquest divendres 22 de setembre (20 h) el comentarista cinematogràfic Albert Beorlegui per tal de rememorar els inicis d’aquesta emblemàtica sala. L’acte inclourà la projecció de la pel·lícula ‘Singing in the rain (Cantant sota la pluja)’, un dels clàssics del cinema del segle XX, en recordança dels anys que el teatre era una de les sales de projecció de la capital de l’Urgell. Un altre dels plats forts del programa d’actes per commemorar el centenari d’aquest edifici que ha esdevingut símbol de la vida cultural targarina és l’exposició que acollirà la Sala Marsà entre el 9 de novembre i el 3 de desembre.
Inaugurada l’any 1923, la sala es manté com a epicentre de l’activitat teatral a la ciutat i acollirà durant els propers mesos reconeguts i premiats espectacles de Sixto Paz Produccions, Bitó Produccions, Sala Flyhard o La Calòrica, entre altres.
El regidor de Cultura, Miquel Nadal, ha destacat durant la presentació de la 29a Temporada d’Arts Escèniques de Tàrrega davant els mitjans de comunicació que “la programació estable més antiga de la demarcació de Lleida aixecarà el teló amb un molt bon ritme de venda d’abonaments”. Nadal ha afegit que “en aquesta ocasió hem apostat per espectacles que puguin atreure el gran públic per tal de celebrar el centenari de l’Ateneu”. Per la seva banda, la tècnica de Cultura, Teresa Garcia, ha destacat que “hem bastit un programa que combina grans muntatges i petites perles de l’escena actual, que alhora defensa la paritat, ja que veurem moltes actius i directores a l’escenari”.
Estrena de la temporada amb ‘Paradís’
El Somni Produccions obrirà la temporada aquest dissabte 23 de setembre amb ‘Paradís’, una peça de suspens escrita i interpretada per Sergi Baos. El muntatge arriba a Tàrrega en el marc de la Xarxa Alcover, que promou la circulació de la producció escènica realitzada als Països Catalans. És una obra contada a quatre veus en forma de ‘road movie’ amb quatre protagonistes desenvolupats per un sol actor, Sergi Baos, que va relatant aquesta història divertida i emotiva des de diferents punts de vista. Val a dir que la tècnica de Cultura, Teresa Garcia, detallarà tota la programació del cicle abans de la representació teatral.
La segona cita de la 29a Temporada d’Arts Escèniques de Tàrrega, una de les més veteranes de les comarques de Lleida, serà el divendres 29 de setembre. La Cia. Cassandra Projectes Artístics i la Sala Beckett presenten ‘Viatge d’hivern’, una obra inspirada en el cicle de cançons ‘Winterreise’ de Franz Schubert i Wilhelm Müller. Magda Puyo dirigeix aquest viatge que ens proposa Elfriede Jelinek per les seves pròpies experiències, tan artístiques com íntimes. L’espectacle, finalista del Premi BBVA de Teatre, és un treball de recerca on paraula, música i moviment esclaten a escena com un riu desbocat. Laia Alberch, Pepo Blasco, Rosa Cadafalch, Clara Peya, Bru Ferri i Encarni Sànchez interpreten els personatges d’aquest text escrit per la Premi Nobel de Literarura de l’any 2004.
Un dels plats forts és el drama ‘Cost de vida’ de Sixto Paz Produccions, que posa al descobert la complexitat de cuidar i deixar-se cuidar. Els protagonistes són quatre personatges interpretats per Julio Manrique, Pau Roca, Anna Sahun i Katrin Vankova les vides dels quals s’entrellacen i col·lideixen. El text de Martyna Majok, premiat amb el Premi Pulitzer l’any 2018, és una faula urbana sobre la solitud i la necessitat que tenim de cuidar-nos els uns als altres. La cita és el dissabte 21 d’octubre.
Prendrà el relleu el dissabte 4 de novembre ‘Fitzroy’, l’última comèdia signada pel dramaturg i guionista Jordi Galceran. Fent tàndem amb el prestigiós director Sergi Belbel, torna als escenaris amb l’artilleria després de vint anys de l’èxit d’’El mètode Grönholm’, vuit d’’El crèdit’ i cinc de ‘Paraules encadenades’. Ho fan amb un repartiment de luxe integrat per les actrius Sílvia Bel, Sara Espígul, Míriam Iscla i Natàlia Sánchez. Totes elles donen vida a les quatre escaladores que han d’afrontar el dilema de tirar endavant l’ascensió o rendir-se.
El dissabte 18 de novembre arribarà ‘La pell fina’ de Sala Flyhard, un muntatge escrit i dirigit per Carmen Marfà i Yago Alonso que tracta de tot allò que no estem preparats per dir ni per rebre. També seleccionada per la Xarxa Alcover, ‘La pell fina’ reflexiona, en clau d'humor, sobre la manera que tenim de tractar-nos. Temes com la maternitat, el talent o les relacions de parella posen de manifest que tenir cura dels altres segueix sent una assignatura pendent.
Per la seva banda, ‘Instruccions per fer-se feixista’, un text de Michela Murgia ple d’ironia sobre la perillosa propagació dels populismes en les nostres societats, arribarà a Tàrrega el dissabte 2 de desembre. L’actriu Mercè Arànega es fica a la pell, el pensament i la denúncia de l’escriptora i activista italiana que signa el text, la qual té gran projecció pública al seu país. La multipremiada intèrpret, coneguda per la ciutadania pels seus papers a la televisió i el cinema, es converteix en la protagonista d’un monòleg que denuncia l’actual onada de feixisme arreu d’Europa i la resta del món. Un text per fer trontollar la seguretat en el nostre sistema democràtic, adaptat per Sergi Pompermayer i dirigit per Miquel Gorriz.
Un any més, el teatre inclusiu tindrà presència a Tàrrega. Serà el diumenge 10 de desembre gràcies a ‘Pastoral i tutelada’, un cru testimoni de com les persones més vulnerables han viscut els estralls de la pandèmia. Obra d’InCursió Social amb Íntims Produccions i interpretat per persones de l’Associació Alba de Tàrrega, Residència Monestir de Sant Bartomeu de Bellpuig, Sant Joan de Déu - Terres de Lleida d'Almacelles i Talma de Juneda., el muntatge reflexiona sobre com vivim l’amor en la nostra societat.
La darrera de les funcions de l’any arribarà de la mà de Hause & Richman i Velvet Produccions el dissabte 16 de desembre amb ‘Conspiranoia’. Eduard Farelo, Àurea Márquez, David Vert i Mia Esteve donen vida als protagonistes d’aquest text escrit a quatre mans per Marc Angelet i Jordi Casanovas. Plegats signen aquesta comèdia dramàtica plena de teories de la conspiració, secrets, mentides i amistats a punt d’esclatar.
Per la seva part, Kulunka Teatroa portarà el seu teatre de màscares a l’escenari targarí el divendres 19 de gener. Després d'’André’ i ‘Dorine i Solitudes’, la companyia basca amb una gran projecció internacional, torna a apostar pel llenguatge silent de les màscares a ‘Forever’. Tot i tractar-se d'un espectacle sense text, un dels seus punts forts resideix precisament a la seva elaborada dramatúrgia. En aquesta ocasió, ha calgut un procés de vuit mesos de creació repartits en dos anys per crear el “text” d'aquest muntatge i la seva conseqüent partitura d’accions que permeten a l'espectador entendre la situació i la psicologia dels personatges sense trobar a faltar la paraula.
Finalment, La Calòrica presentarà el dissabte 3 de febrer la comèdia ‘Els Ocells’, que explica la historia de dos atenencs adinerats que, farts de la ingerència pública en els seus assumptes particulars, abandonen el món dels humans i convencen els ocells de crear una nova civilització. La Calòrica, exprimint el màxim potencial còmic dels seus components, revisita aquest text escrit per Aristòfanes l’any 414 aC per estudiar els mecanismes emocionals que fan funcionar el populisme neo-liberal i qüestionar-se els motius del seu auge a l'esfera internacional. Una comèdia on l'humor més negre i absurd es posa al servei del discurs més polític.
La majoria de representacions tindran lloc a 2/4 de 9 del vespre excepte ‘Paradís’ (funció a les 20 h) i ‘Pastoral i tutelada’ (18 h). Les entrades ja són a la venda, amb els descomptes habituals, a través de La Botiga del Museu (c. Major, 11) i al web www.culturatarrega.cat.
Programació de Fundació La Xarxa
Per la seva part, la Fundació La Xarxa acostarà produccions de teatre per a tots els públics els diumenges a la tarda amb presència de titelles, teatre musical i visual. Els noms que integren el programa són Cia, Teatre de l’Abast – La Fam Produccions (29 d’octubre), Cia. Sgratta (12 de novembre), Tanaka Teatre (3 de desembre), Cobla Lluïsos (21 de gener), Planeta Impro (4 de febrer), La Mecànica (18 de febrer) i Giramàgic (24 de març).