Ràdio Tàrrega en directe
FiraTàrrega encara el 2021 reforçant el seu paper de suport a la creació escènica i al sector professional

FiraTàrrega es presenta amb energies renovades i carregada de projectes en una anualitat que ha de suposar l'inici de la remuntada escènica després de més d'un any de pandèmia. La Covid-19 no només va alterar significativament l'edició 2020 de la Fira sinó que ha suposat un daltabaix sectorial de primera magnitud, amb artistes i empreses que han hagut d'abandonar la seva activitat i amb una afectació en la dinàmica de públics que molt probablement tindrà alguns efectes perdurables. Un panorama que, amb tota seguretat, suposarà un canvi en moltes de les dinàmiques conegudes fins ara en les arts escèniques, tant pel que fa als processos creatius i de producció, com a la distribució i la difusió entre públics i professionals.

Aquesta situació ha servit per propiciar un exercici de reflexió profunda sobre quin ha de ser el paper de la Fira en els anys que han de venir, en tant que servei públic territorial i dins de la lògica de les estructures sectorials. Això passa per una transformació que supera la concepció de FiraTàrrega com un esdeveniment puntual que té lloc al mes de setembre i fa valdre i maximitza una activitat permanent que, com ja venia fent, fomenta i acompanya processos de creació artística, contribueix a l'enfortiment sectorial amb trobades professionals presencials i digitals, nodreix el mercat de talent creatiu i treballa per aproximar les arts escèniques a la ciutadania i al territori.


El Circuit Nòmada

Com a novetat important d'aquest 2021 hi ha, em primer terme, la materialització del Circuit Nòmada, que ve a ser l'equivalent del que hauria estat la programació de setembre de 2020 i que, gràcies a una xarxa àmplia d'equipaments i organitzacions còmplices, portarà 30 espectacles a un total 36 poblacions arreu de la geografia peninsular, amb un total de 60 representacions. Una programació que té com a objectiu donar una mica d'aire als artistes per visibilitzar i reintroduir en el mercat les seves creacions després de l'aturada.
Els 30 espectacles que integren aquest circuit han estat seleccionats per la direcció artística de FiraTàrrega, posant un èmfasi especial en la presència d'arts de carrer, però amb representativitat de tot el ventall d'arts escèniques. Les companyies seleccionades són: Ada Vilaró (360 grams, Teatre), Aina Tur (Una galaxia de luciérnagas, Teatre), Àngel Duran (The Beauty of It, Dansa), Campi Qui Pugui (Camí a l'escola, Teatre), Carla Farreny (Tour, Circ), Cia. Alta Gama (Mentir lo mínimo, Circ), Cia. Anna Confetti (a la Fresca, Teatre), Cia. Madame Gaüc (Fil, Circ), Cia. Moveo (Echoes, Dansa), Circ Bover (Àvol, Circ), Circ Vermut (Absurd, Circ), El Pájaro Carpintero (Petits somnis, Instal·lació de jocs), Eléctrico 28 ([ The frame ], Teatre), Enmedio y Andrea Paz (Fancy Fence, Teatre), Grandia / Martorell / Vilajuana (Acte de fe, Música - Teatre), Iluya (Jet lag, Teatre), Institut Valencià de Cultura ((R)Minds, Dansa), Íntims Produccions (Èter Brota, Teatre), Kolektivo Konika (La punta de mi nariz, Circ), La Industrial Teatrera (Herència, Teatre), Laia Santanach (Àer, Dansa), Lali Ayguadé (Underneath, Dansa), Magí Serra i Anamaria Klajnšček (COSSOC, Dansa), Markeliñe (Psike, Teatre), Marlia Produccions (Infanticida, Teatre), Métrica bárbara (De una en una, Dansa), Rawscenography (Espai reservat, Instal·lació), Titoyaya Dansa (Social animal, Dansa), Vaivén Circo (Esencial, Circ) i Wonderground (Rise, Dansa).

El Circuit Nòmada es desplega principalment per Catalunya, però serà present per tota la geografia peninsular. Els indrets són: Agramunt, Alcover, Alpicat, Andalusia (Festival Anfitrión), Balaguer, Barcelona (CCCB i CaixaFòrum), Berga, Celrà, Cervera, Corbera d'Ebre, El Prat de Llobregat, Espais Naturals de Ponent (Circuit cultural terres de Lleida), Esterri d'Àneu (Esbaiola't i Dansàneu), Figueres (Figueres es Mou), Granollers, Illes Balears (Fira B!), Juneda, L'Espluga de Francolí (Projecte EVArt i Rusc Festival de Poesia), La Bisbal d'Empordà (Fira del Circ), Les Piles de Gaià (Danseu Festival), Leioa (Umore Azoka), Lleida, Lloret de Mar, Madrid (CaixaFòrum), Olot, Prats de Lluçanès (Itineràncies), Tàrrega (Programació Teatre Ateneu, Embarrat, Festa Major i Jornada FiraTàrrega especial inici Circuit), Torelló (Festus), Tortosa (Capital de la Cultura Catalana 2021 i Eufònic), Tremp, València (Dansa València), Vic, Vila-real (FIT), Viladecans (Al Carrer), Vilanova de Bellpuig i Vitoria-Gasteiz (Kaldearte).
Avui 12 de març és la data d'inici del Circuit, amb una jornada a Tàrrega en què es programaran 4 espectacles (Àngel Duran, Cia. Anna Confetti, Circ Bover i El Pájaro Carpintero) a partir de les 17h. Així mateix, s'organitza una reunió de treball professional amb companyies, espais exhibició, associacions i institucions que impulsen el Circuit. És el primer Pop-Up-Pro dels que s'organitzaran al llarg del programa, per compartir coneixement, debat i reflexió.


Programes d'acompanyament als processos de creació dramatúrgica i escènica 2021

Dins els seus processos d'acompanyament, FiraTàrrega integra dues línies d'acció, una relacionada amb l'escriptura dramatúrgica d'arts de carrer (Hivernem) i una altra relacionada amb el procés creatiu dels espectacles (Suport a la Creació).
● Hivernem (coorganitzat per FiraTàrrega i l'Institut Ramon Llull) és el programa que selecciona anualment 2 projectes d'escriptura amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament de dramatúrgies vinculades a l'espai públic en les millors condicions, a través de la recerca, l'intercanvi de coneixement i la mentoria amb experts seleccionats que garanteixin l'excel·lència de l'escriptura, la investigació i la creació. La convocatòria 2020 d'aquest programa va seleccionar els projectes d'Ada Vilaró i Jordi Aspa que es troben actualment en procés de residència i el resultat de la investigació dels quals es presentarà al setembre de 2021 en el marc de la Fira. Per al 2021 està prevista una nova convocatòria que s'obrirà en el segon semestre.
● Suport a la Creació. A través d'aquest programa, FiraTàrrega té la voluntat de dinamitzar i acompanyar els processos de creació artística que tinguin un ingredient de recerca i d'innovació. L'estructura de l'organització es posa al servei dels creadors, que fan una estada de treball a Tàrrega o a altres municipis còmplices per donar forma i recorregut als seus espectacles i que es visualitza a través d'un programa d'assajos oberts a la ciutadania. S'hi integren totes les relacions possibles entre artistes, professionals, mercat, ciutat i ciutadania. També inclou tallers d'assessorament especialitzat a les companyies per part de l'organització de la Fira, així com l'exploració de possibles circuits de distribució sostenibles per donar recorregut als espectacles.

En l'edició 2021 s'han seleccionat 14 projectes escènics: Àngel Duran (Papillon, Dansa), Cia. 104º (Runa, Circ), Cia. Maduixa (Migrare, Dansa), Col·lectiu Que No Salga De Aquí (Hermafroditas a caballo o la rebelión del deseo, Teatre), Emilia Gargot (Container, Teatre), Glòria Ribera, (Parné, Teatre), Haa Collective (Picaderø, Circ), Hermanas Picohueso (P-Acte idiota, Teatre), Kamchàtka (Alter, Teatre), Kernel Dance Theatre (LÓNG, Dansa), Les Cícliques (Tabula, Dansa Teatre), Pau Palaus i les Kariàtides (Zloty, Circ), Projecte Ingenu (El dia que va morir l'últim panda, Teatre) i Tombs Creatius (Secrets, Instal·lació de jocs).
A causa de les restriccions relacionades amb les mesures de contenció de la pandèmia de coronavirus, el calendari d'assajos oberts associat al programa Suport a la Creació 2021 l'anirem anunciant a través del web i les xarxes socials.


Projecte europeu (Un)Common Spaces de la xarxa InSitu

El març de 2018 FiraTàrrega va entrar a formar part d'InSitu1, plataforma europea i think tank per a la creació artística a l'espai públic. En el marc d'aquesta xarxa es va presentar un projecte de cooperació al programa Europa Creativa 2020-2024 que, sota el nom de (Un)Common Spaces, té l'objectiu de donar suport a les arts de carrer com a disciplina artística que permet reinventar la relació entre el sector cultural i la ciutadania. El projecte va ser aprovat per la Comissió Europea i ara tira endavant gràcies a l'impuls de 16 socis (entre ells FiraTàrrega) de 13 països (Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, EUA, França, Hongria, Itàlia, Kosovo, Noruega, Països Baixos, Regne Unit i Txèquia,) per fer un treball col·laboratiu entre els socis, una selecció de 16 artistes i un cercle de 16 ciutadans experts en diverses matèries, per tal de fomentar creacions artístiques i explorar noves formes per a la participació dels públics en les arts de carrer i amb la voluntat d'habitar i regenerar l'espai públic. En definitiva, per donar suport a creadors emergents que treballen fora dels espais convencionals i contribuir a la transformació dels nostres territoris.

La participació de FiraTàrrega en aquest projecte ha estat possible gràcies al suport de Catalan Arts - Institut Català de les Empreses Culturals als mercats estratègics de Catalunya.
Entre el 12 i el 17 abril de 2021 està prevista una trobada virtual per posar en contacte els socis, els artistes seleccionats i els ciutadans especialistes, de cara a intercanviar coneixement i començar a dotar de concreció els objectius genèrics de la proposta. En el cas de FiraTàrrega s'han proposat Eléctrico 28 com a artista especialista en arts de carrer i Íngrid Guardiola com a ciutadana experta en espai públic digital, tecnologia i societat.


La Llotja en Línia

La plataforma La Llotja en Línia2, que compta amb el suport de la marca d'internacionalització Catalan Arts impulsada per l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), va néixer l'estiu de 2020 com una eina de trobada i d'intercanvi per al sector de les arts escèniques, que complementa l'activitat professional presencial de FiraTàrrega. En aquest espai digital, els professionals tenen a disposició, al llarg de tot l'any, un catàleg de projectes artístics o de gestió, seleccions artístiques segmentades amb criteris de mercat o d'àmbit de projecció, un directori de contactes i eines d'interacció amb les entitats registrades, així com una agenda personalitzada on s'hi poden incorporar les activitats de mercat que es programen en relació al programa Suport a la Creació o al Circuit Nòmada, entre altres. La Llotja en Línia organitza trobades virtuals entre professionals, com les que es van realitzar el setembre de 2020 i el gener de 2021, centrades en temes d'interès per al sector, i amb una excel·lent acollida per part dels professionals acreditats.

La plataforma compta amb 995 professionals de 517 entitats i 267 projectes. Al juny de 2021 es preveu activar la versió renovada de la plataforma, que s'està dissenyant en aquest moment, a partir del feedback proporcionat pels mateixos usuaris, per tal de millorar el coneixement, la trobada i l'intercanvi entre els agents de les arts escèniques i contribuir a la màxima difusió dels projectes artístics.


Edició 2021

L'organització de la Fira està treballant també en la preparació de l'esdeveniment, del 9 al 12 de setembre, a Tàrrega. Una convocatòria que, a data d'avui, es preveu condicionada encara per restriccions vinculades a la pandèmia, sobretot en l'aforament d'espectacles i els fluxos de públic. En aquest sentit es treballa amb enfocaments que permetin tenir identificat el públic assistent i limitar la presència d'activitat lliure pels carrers de la ciutat.

En aquesta edició es recuperarà la commemoració dels 40 anys de la Fira que no es va poder fer el 2020, amb activitats puntuals de tipus artístic i comunicatiu.

D'altra banda, el leit motiv de l'edició serà Habitar l'espai, un concepte que sintetitza la voluntat de fer de l'espai públic un lloc de trobada i de celebració, l'espai comú que ens confronta amb l'altre, amb realitats diferents a la nostra, que ens transforma i que ens fa sortir de la zona de confort i dels espais de bombolla ideològica que suposen les xarxes socials. Un concepte que pren tot el sentit després del periple que han suposat els confinaments i les restriccions associats a la pandèmia. La materialització gràfica d'aquest concepte ha estat obra de l'estudi Sopa Graphics.

 
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp


L'ÚLTIM INFORMATIU

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes