“Calamus” és el nom de la sèrie de 32 peces de ceràmica dedicades a Walt Whitman, un dels poetes més influents dels Estats Units
El targarí Jaume Ribalta, resident a la Xina des de fa anys, ha inaugurat aquest passat cap de setmana la seva primera exposició a Shangai, a la Xina. “Calamus” és el nom de la sèrie de 32 peces de ceràmica dedicades a Walt Whitman, un dels poetes més influents dels Estats Units. El càlam fa referència a l’eina que serveix per escriure i dibuixar, els ciments de l’art de la caligrafia, amb pinzell o amb canya. Jesus Martinez Clarà, professor d’historia i teoria de l’Art a l’escola Massana de Barcelona ha escrit un assaig sobre l’exposició de Ribalta en el qual recalca les habilitats de l’artista “En Calamus aparece el uso del azul cobalto, quizás por la fuerza, la intensidad de ese color, este joven artista tiene la urgente necesidad de buscar el origen de esa luminosidad, impulso inevitable que lo obligó a viajar al centro de porcelana, allí , en Jingdezhen, comienza en los secretos de ese antiguo arte. En obras previas a su viaje al origen ya aparecían dibujos realizados con líneas de este color, pero es en "Ese podría ser yo" donde un rostro azulado sugiere el carácter de implicación personal. Toda su obra se revela con ese título y ese color intenso.”
Ribalta ha fet arribar un vídeo a Ràdio Tàrrega ensenyant i explicant l’origen i el significat de la seva obra “no podem saber on anem si no saben d’on venim. Una de les coses que va canviar molt a la meva vida quan em vaig mudar a la Xina, va ser la meva relació amb la tecnologia per poder estar amb el món exterior, amb els meus èssers estimats. És i ha estat una connexió constant amb el telèfon. Crec que hi ha una part de mi que els meus familiars no podien explicar o entendre, i tampoc no va ser fàcil amb els meus amics. Durant els tres mesos de quarentena, em sentia desconnectat del món, com podia sentir-me així i a l’hora parlar amb algú a més de 9000 km? Això només em va confirmar que havia de continuar amb la recerca [...] La recerca de la pintura tradicional xinesa em fa reflexionar sobre quin és el meu paper com a ésser humà. A la Xina he pogut seguir un camí més proper a les persones. Tot i que pot ser, solitari i dolorós no el canvio per res, perquè ara la meva vida té molt sentit”
Jaume Ribalta és artista, educador d’art i llicenciat en Art i Diseny per la Universitat Autónoma de Barcelona (UAB) -Escola Massana, es membre de IAVA (Asociación Internacional de Artistas Visuales). Ha portat a terme diferents projectes artístics en escoles d’art i educació d’Espanya i la Xina. La seva dilatada experiència en pintura i il·lustració li ha permès obtenir una beca per al desenvolupament d’un projecte en el Centre d’Art Contemporani d’Essaouira (al Marroc) i nombroses exposicions. Des del 2019 treballa en diferents projectes relacionats amb la investigació de la pintura ceràmica en diferents llocs tradicionals de la ceràmica a la Xina com es Yixing o Jingdezhen, mentre continua treballant com a docent, seguint la seva filosofia i creença del poder transformador de l’art en l’educació.