Cultura
El recorregut parteix d’un exhaustiu treball de recerca basat en l’arxiu de la factoria així com en testimonis d’antics treballadors i familiars · Dos audiovisuals completen el nou itinerari, que es repetirà amb periodicitat mensual
El Museu Trepat de Tàrrega ha estrenat avui dissabte una visita guiada temàtica que incideix en la sinistralitat laboral que patien els treballadors de l’antiga fàbrica. La proposta, que desentranya aspectes fins ara poc coneguts del passat del complex fabril, és fruit d’un exhaustiu treball de recerca basat en documents de l’arxiu de la factoria junt amb testimonis d’antics treballadors i les seves famílies. Sota el títol ‘Accidents laborals i malalties professionals a Cal Trepat’, el públic transita per les naus museïtzades alhora que s’expliquen les incidències més habituals i les precàries mesures de seguretat de l’època.
Jaume Espinagosa, director del Museu Trepat, ha assenyalat que “ara coneixem amb més detall com era el dia a dia dels treballadors de la fàbrica, marcat per unes condicions molt dures amb cremades, talls, fractures òssies o inhalació de fums, especialment a l’espai de foneria, a més de dur una roba molt poc adequada en un entorn industrial”. En el cas de Cal Trepat, es té constància de baixes laborals de forma sistemàtica a partir de l'any 1939 (anteriorment no consta cap tipus de documentació) i que moltes de les persones afectades per accidents continuaven treballant per mantenir el seu sou.
Per la seva part, Roser Miarnau, tècnica del museu, ha indicat que els dos únics accidents mortals d’empleats es van produir en desplaçaments laborals fora de les naus si bé s’estima que les seqüeles de les dures condicions de treball també podien ser causa de mort al cap dels anys. En aquest sentit, cal destacar la informació aportada pels familiars i que ha donat peu a un dels audiovisuals que es projecten durant el recorregut. La nova visita guiada es convocarà amb periodicitat mensual a partir de l’any vinent. A més, “ja estem preparant també tallers didàctics adreçats especialment a les escoles”, ha afegit Miarnau.
El nou itinerari completa els treballs d’investigació sobre la història de la fàbrica que es publiquen regularment en el marc de la col·lecció Claus Trepat. S’ha de destacar que el Museu Trepat és un valuós exponent sobre la mecanització del camp durant el segle XX ja que s’hi dissenyaven, fabricaven i comercialitzaven màquines agrícoles com garbelladores, dalladores, lligadores,... Les naus i la cadena de producció, preservades amb molt bon estat, foren obertes al públic com a museu a càrrec de l'Ajuntament de Tàrrega l’any 2012. La ruta habitual discorre per les zones de foneria, disseny i muntatge sumant una superfície d’exposició de 2.500 m2.