Un 10% de persones majors de 65 anys pateixen trantorns cognitius
Lleida (ACN).- La Diputació de Lleida i l'empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris han signat un conveni de col·laboració per posar en marxa una unitat de referència per al tractament i diagnòstic dels trastorns cognitius i demències a l'hospital Santa Maria de Lleida. La Diputació aportarà 1,5 milions d'euros a la unitat que triplicarà el seu espai actual i, així, facilitarà el seguiment d'uns 5.000 pacients a l'any amb aquestes patologies molt esteses entre la població major de 65 anys, ja que més d'un 10% pateix transtorns cognitius. La inversió també permetrà la reordenació de l'àrea de consultes externes, que s'ampliaran en deu, i de la zona d'administració del centre.

El conveni de col·laboració ha estat signat pel president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, i el president del Consell d'administració de l'empresa pública de la Generalitat Gestió de Serveis Sanitaris, Josep Santamaria.

Durant l'acte, Gilabert s'ha mostrat satisfet amb aquesta inversió que se situa en els 1,5 milions d'euros i ha destacat que des de la Diputació es pot ampliar el servei sanitari que reben els ciutadans de la demarcació de Lleida mitjançant la col·laboració amb el Departament de Salut. En aquest sentit, ha defensat que en època de retallades es pugui mantenir aquesta sinèrgia entre administracions que permeti tirar endavant inversions i ha recordat que la Diputació de Lleida, amb el conveni signat avui, haurà invertit en poc més d'un any 6,1 milions d'euros entre l'Hospital de Dia i la Unitat de Pediatria de l'Arnau de Vilanova i l'heliport d'emergències que a més de donar servei a Bombers també en dóna als dos hospitals públics de Lleida.

El gerent de l'empresa Gestió de Serveis Sanitaris, el Dr. Jaume Capdevila, ha explicat que les demències i els trastorns cognitius són una patologia molt prevalent entre la població, especialment la major de 65 anys, de la qual més d'un 10% pateix trastorns cognitius. Des de la unitat es treballarà perquè aquestes patologies avancin el mínim possible en els afectats, per la seva reinserció i tutorització, ha dit Capdevila.

Amb la seva ampliació, la unitat permetrà donar suport als equips d'atenció primària que donen servei al territori i triplicarà l'espai actual al centre hospitalari i facilitarà el control anual d'uns 5.000 pacients i una atenció integral per part de neuròlegs, geriatres, neuropsicòlegs, psiquiatres, entre altres especialistes. A partir de la signatura del conveni s'inicia el procés administratiu però està previst que la unitat pugui entrar en servei durant el 2012.

Altrament, la inversió de la Diputació també servirà per reformar les consultes externes del centre i reagrupar a l'interior serveis que l'empresa que gestiona el centre té dispersats fora de l'edifici del centre, aprofitant l'espai generat per la nova ala est de l'hospital. Així, permetrà separar l'àrea administrativa dels dispositius clínics ja que actualment es troben barrejats en un mateix espai, incrementar en deu noves consultes el centre, arribant fins les 26, insonoritzar les sales d'espera i renovar integralment la unitat d'amissions.

Amb la remodelació, l'àrea de religioses serà la que ocuparà la unitat de diagnòstic de demències i trastorns cognitius mentre, per altra banda, el conjunt de l'àrea administrativa en la seva totalitat s'ubicarà a l'ala est.

Per la seva banda, el president del Consell d'administració de GSS, Josep Santamaria, ha destacat que la Diputació hagi apostat per finançar inversions sanitàries de caire supramunicipal les qual es podran beneficar pacients tant de la Regió Sanitària de Lleida, com de l'Alt Pirineu i Aran, a més dels de la Franja de Ponent. Sobre les retallades en l'àmbit de la Salut, ha matisat que aquestes només afecten a inversions però no en el servei que reben els ciutadans.

En l'acte de signatura del conveni també hi ha assistit el director dels serveis territorials de Salut a Lleida, Antoni Mateu.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes