L’Ajuntament de Tàrrega ha presentat avui el tercer volum de la col·lecció de llibres infantils basats en biografies de dones rellevants de la ciutat. El nou lliurament es dedica a la figura de la llevadora Maria Bernades Guardiola (Tàrrega, 1900 – Viladecans, 2000). La protagonista destacà per ajudar a néixer milers de nadons al llarg de diverses generacions, sobretot a la Viladecans, on residí durant bona part de la seva vida. A l’acte, carregat d’emotivitat, ha assistit la filla de l’homenatjada, Maria Teresa Solina Bernades, així com quatre dels seus néts. Per la seva part, el regidor de Polítiques de la Ciutadania, Jaume Folguera, ha lloat la dedicació de la Maria Bernades al seu proïsme i ha posat de relleu la feina de les llevadores, dones que assistien els parts a les cases. La presentació ha tingut lloc a la sala principal de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell.

La biografia de la Maria Bernades Guardiola ha estat escrita per Teresa Barrot de la Puente mentre que Camil·la Minguell Cardeñes s’ha encarregat de les il·lustracions. Mireia Ribó Llobet ha fet avui una lectura del conte davant el públic, ajudada de dues infants assistents a l’acte. La sèrie de llibres, titulada “On són les dones targarines?”, és una iniciativa de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat. Es vol fer visible així el llegat de dones targarines que durant el segle XX destacaren en diversos àmbits de la societat. Aquest treball de recerca omple el buit de documentació històrica existent pel que fa a dones vinculades al municipi. Són biografies publicades en forma de conte, escrites de forma didàctica i entenedora per als infants.

 

Perfil de MARIA BERNADES GUARDIOLA (Tàrrega, 1900 – Viladecans, 2000)

Maria Bernades Guardiola va néixer a Tàrrega el 3 de juliol de 1900. Als vint anys es va traslladar a Barcelona per cursar els estudis d’obstetrícia a l’Hospital Clínic. Va ser la primera de la seva promoció el 1924. Dos anys després va començar a treballar a Viladecans com a titular de la plaça de llevadora. Durant molt temps, la “senyora Maria” (com tothom la coneixeria), va ser l’única llevadora del poble. Quan va arribar a Viladecans el desembre del 1926, van néixer 36 criatures; l’any següent, 60. A Viladecans va conèixer qui seria el seu marit, Isidre Solina, amb qui tingué la seva filla, Maria Teresa. L’any 2003, el consistori de Viladecans va decidir posar el nom de Maria Bernades Guardiola al CAP del Pla dels Màrtirs del Setge de 1714 en memòria de la seva persona i de la seva tasca dedicada a la població.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes